Gündem

Fırat Epözdemir soruşturması: İddia var, delil yok

26 Ocak 2025 17:41

Güncelleme: 26 Ocak 2025 17:59

"Diren Cizre" adlı WhatsApp grubuna 10 yıl önce üye olduğu gerekçesiyle tutuklanan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Fırat Epözdemir’le ilgili suçlamanın delili dosyada yer almadı.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Fırat Epözdemir, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütü PKK/KCK soruşturması kapsamında, 23 Ocak’ta gözaltına alındı. Strasbourg'da katıldığı Avrupa Konseyi Savunmanlar toplantısı sonrası Türkiye’ye dönen Epözdemir’in evinde ve ofisinde arama yapıldı, UYAP e-imzasına da el konuldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Epözdemir'in 2015 yılında oluşturulan "Diren Cizre" isimli WhatsApp grubunda yer alarak "örgütsel faaliyetlere katıldığını" iddia etti. 3 günlük gözaltının ardından dün Çağlayan Adliyesi’ne sevk edilen Fırat Epözdemir tutuklamaya sevk edildi.

Duvar'dan Furkan Karabay'ın haberine göre; Savcının sevk yazısında Epözdemir'in, HDK ve PKK silahlı terör örgütlerinin talimatları doğrultusunda hareket ettiği iddia edildi.  Savcı bu iddiaya gerekçe olarak ise Epözdemir'in 2015'teki operasyonlar sırasında Cizre'ye inceleme için giden avukatların kurduğu 'Diren Cizre' isimli Whatsapp grubuna üye olmasını gösterdi. Ancak Epözdemir’e yöneltilen 'Diren Cizre' grubuna üye olma suçlaması, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir başka soruşturmaya geçmişte konu olmuştu.

“Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yürütülen bir soruşturmada şüphelinin cep telefonunda 'Diren Cizre' grubunun görülmesi üzerine söz konusu soruşturma başlatılmış ve gruba üye olan kişilerin ifadeleri alınmıştı. Bu isimlerden biri de Fırat Epözdemir’di.

4 ay önce delil bulunamadı 

Epözdemir ifadesinde, 2015 yılında Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi olduğunu, çeşitli hukuk kurumları tarafından Cizre'de insan hakları ihlalleri olup olmadığının araştırılması yönünde çağrılar yapıldığını söyledi. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' ve 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak'la suçlanan Epözdemir ve ifadesi alınan diğer hukukçular, söz konusu grubun, Cizre seyahatinin organize edilmesi amacıyla kurulduğunu belirtti. Nitekim dosyaya giren yazışmalarda da sadece seyahat organizasyonuna yönelik mesajların atıldığı anlaşıldı. 

İfadelerin alınmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 10 Eylül 2024'te, yani Epözdemir'in tutuklanmasından 4 ay önce, gruptakilere yönelik suçlamalarla ilgili bir delil bulunamadığını belirtip dosyayı kapattı. 

Ancak Akın Gürlek’in, 9 Ekim 2024’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olmasının ardından aynı soruşturmanın kapağı bir kez daha açıldı ve bu kez Fırat Epözdemir için tutuklama kararı verildi. 

 


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin 5 şüpheli adliyede

TIKLAYIN - Tanju Özcan'dan Kartalkaya yangını soruşturmasına tepki: Sorumluların ortaya çıkmaması için yürütülüyor!

TIKLAYIN - İddia: Muharrem İnce, CHP'ye katılacak

TIKLAYIN - 78 kişinin öldüğü otelde mahsur kaldığı yangın anını kaydetmiş: Sanırım ölmek üzereyiz, hayat güzeldi...

TIKLAYIN - 78 kişinin öldüğü Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül’ün ifadesi ortaya çıktı; tüm suçu personel ve danışmanlarda buldu!

TIKLAYIN - "İşkence" ve "kaçırma”dan şikâyet edilmişti: MHP Burdur İl Başkanı Mustafa Gün ve Ülkü Ocakları İl Başkanı Emre Ünlü'nün 14 yıla kadar hapsi isteniyor!