Dünya

Finlandiya, Rusya sınırında duvar inşasına başladı

Helsinki, Rusya'nın siyasi emelleri için ülkeye göçmen akışını kullanabileceğinden endişe ediyordu

01 Mart 2023 09:06

T24 Dış Haberler

Finlandiya, Rusya sınırına daha önceden planlanan 200 kilometrelik sınır duvarının inşası için çalışmalara başladı. 

Finlandiya Sınır Güvenliği, salı günü yaptığı açıklamada arazi çalışmalarına "orman temizleme" ile başlandığını belirtti. Açıklamada yol çalışması ve duvarın kendisinin inşasına Mart ayında başlanacağı ifade edildi. 

Finlandiya Sınır Güvenliği, Imatra yakınlarındaki sınır bölgesine yapılacak 3 kilometrelik pilot projenin inşasının haziranda tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.

70 kilometrelik bir duvar inşasının da 2023 ve 2025 yılları arasında yapılacağı ifade edildi.

Finlandiya, toplamda Rusya ile olan bin 300 kilometrelik sınırının 200 kilometresine duvar örmeyi hedefliyor. Projenin maliyeti yaklaşık 380 milyon Euro olacak.

AFP'nin aktardığına göre duvar 3 metre yüksekliğinde olacak ve tepesinde dikenli teller bulunacak. Hassas noktalara gece görüşüne sahip kameralar, ışık ve hoparlörler konulması planlanıyor. 

Helsinki, Rusya'nın siyasi emelleri için ülkeye göçmen akışını kullanabileceğinden endişe ediyordu. 

Rusya'nın geçen yıl 24 Şubat'taki işgalinin ardından, Finlandiya ve İsveç yıllarca sürdürdükleri tarafsızlığı sonlandırıp NATO'ya katılmaya karar verdiler. ABD ve Kanada'nın yanı sıra 28 Avrupa ülkesinden oluşan NATO'da Türkiye ve Macaristan dışındaki ülkeler iki İskandinav ülkesinin katılımına onay verdi.