Dünya

Finlandiya, Rusya ile son hudut kapısını da kapattı: Bin 340 kilometrelik sınırda açık kapı kalmadı!

29 Kasım 2023 09:01

T24 Dış Haberler

Finlandiya, Moskova'yla yaşadıkları sığınmacı geriliminin arından Rusya'yla sınırını geçici olarak tamamen kapayacağını duyurdu. 

Finlandiya hükümeti salı günü sadece 24 saat süre tanıyarak, Rusya ile hala açık olan tek sınır kapısı Lapland'daki  Raja-Jooseppi'yi çarşamba akşamı kapayacağını duyurdu.

Finlandiya'nın daha önce Rusya'yla 8 sınır kapısını kapamasından sonra gelen sıra dışı kararla birlikte Rusya ile Finlandiya arasındaki bin 340 kilometrelik sınırda 13 Aralık'a kadar hiç çalışan sınır kapısı bulunmayacak. 

Sınırların kapalı olduğu süre boyunca sığınmacılar sınır kapılarından havalimanları ve limanlara yönlendirilecek. 

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, Finlandiya'nın arkasında Rusya'nın olduğu bir hibrit saldırının hedefi olduğunu söyledi. 

Pazartesi günü Orpo, Finlandiya'nın topladığı istihbarata göre Rus yetkililerin sığınmacıların Finlandiya sınırına ulaşmasına yardım ettiğini ve kapalı sınır kapılarına rağmen Rusya'dan Finlandiya'ya ilerleyenlerin sayısının arttığını ifade etti.

Salı günü Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısında konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Rusya'nın göçü bir araç olarak kullanarak komşularına baskı uygulamaya çalıştığını ifade etti.