Dünya

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin aklandı: "Görevi ihmal ettiğinden şüphelenmek için bir neden yok"

04 Kasım 2022 17:20

Finlandiya'da katıldığı bir partide arkadaşlarıyla dans ederken çekilen görüntüleri nedeniyle hakkında resmi soruşturma açılan Başbakan Sanna Marin, 'görevini kötüye kullandığı' yönündeki iddialardan aklandı.

Finlandiya başbakanı Sanna Marin hakkında, geçen Ağustos ayında ortaya çıkan parti görüntüleri nedeniyle açılan resmi soruşturma sonuçlandı. 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla soruşturma geçiren Marin, aklandı.

Adalet Şansölyesi Tuomas Pöysti, “Başbakanın görevlerini yerine getirirken yasa dışı hareket ettiğinden veya resmi görevlerini ihmal ettiğinden şüphelenmek için hiçbir neden yok” dedi.

Başbakan'ın boş zaman etkinliklerinin ahlaki ve sosyal boyutlarının Parlamento içerisinde çözülmesi gereken bir mesele olduğu belirtildi. 

Şansölyeye yapılan çok sayıda şikayette, Marin'in alkol tüketimi nedeniyle 'çalışmaya uygun olmadığı', 'davranışlarının bir başbakan için uygun olmadığı' ve 'Finlandiya'nın itibarını ve güvenliğini baltaladığı' iddia edilmişti.

Marin de, uyuşturucu kullandığı iddialarını reddederek, sonucu negatif negatif çıkan bir uyuşturucu testi yaptırmıştı.

Ne olmuştu? 

Sanna Marin'in milletvekili Ilmari Nurminen ve medya sunucusu Tinni Wikström ile dans ettiği videolar sosyal medyada yayımlanmıştı.

Görüntülerde arkadaşlarıyla dans ettiği ve şarkı söylediği görülen Marin'in uyuşturucu kullandığı iddia edilmişti. Marin'in koalisyon ortağı Merkez Partisi'nden Fin Milletvekili Mikko Karna, görüntüler üzerine Twitter'dan Marin'i uyuşturucu testi yaptırmaya ve sonuçları halka açıklamaya çağırmıştı. Başbakan Marin, düzenlediği basın toplantısında, kendini 'yasal koruma' için uyuşturucu testi yaptırdığını açıklamıştı.

Arkadaşlarıyla alkol aldığını vurgulayarak uyuşturucu kullanmadığını belirten Marin, yasa dışı bir şey yapmadığını söylemişti. Marin'in, 19 Ağustos'ta yaptırdığı uyuşturucu testinin sonucu da negatif çıkmıştı. (AA)