Ekonomi

Fındıkta rekolte açıklandı; gözler TMO'ya çevrildi

Fındık rekoltesinin açıklanmasıyla gözler TMO'nun alım fiyatına çevrildi. Fındıkta alım fiyatının 50-60 lira arasında olması bekleniyor

21 Temmuz 2022 12:32

Hafta başında TÜİK bu sezon için tahmini fındık rekoltesini 729 bin ton açıkladı. Dün de Tarım ve Orman Bakanlığı rekolte çalışmalarını tamamladı. Bakanlık, TÜİK'in rakamından 30 bin ton fazla ile 759 bin ton olarak açıkladı. Şimdi piyasada gözler TMO'nun fiyatına çevrildi. Piyasada beklenti 50- 60 lira aralığında.

Dünya'dan Veysel Ağdar'ın edindiği bilgiye göre ihracatçıları birlikleri de bu akşam yapacakları toplantıda fındık rekolte tahminini açıklayacak.

İFMİB Başkanı Muzaffer Taviloğlu "Bu sezon iyi bir sezon olacak. Ancak sıkıntı yüzde 80 pazarımız olan Avrupa'da yaşanan ekonomik darboğaz. Satışlarda sorun yaratabilir. Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji kıtlığı büyük alıcı Alman çikolata firmalarını olumsuz etkiledi. Piyasada beklenti 50 TL civarı. Bu hem üreticiyi hem de ihracatçıyı memnun eder." dedi.

"Kur baz alındığında 53 TL civarı bir fiyat olabilir"

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk ise "Yapılan çalışmalar sonucunda piyasa beklentisi zaten 750 bin tonluk rekoltede fiyat skalasını oluşturmuştu. Son 4 yıldır piyasada fiyatlar dolar kuruna endeksli belirleniyor. Bugünkü koşullarda kur baz alındığında 53 TL civarı bir fiyat olabilir." dedi.