Ekonomi

"Finansman bulunamazsa Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun devreye girmesi gecikebilir"

30 Kasım 2019 12:05

Mersin'in Akkuyu bölgesinde inşaatı devam eden Türkiye'nin ilk nükleer santrali ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Sözleşmede 12.35 sent/kilovatsaat alım garantisi verilen ve bu nedenle kamuoyunun gündemine pahalı enerji olarak gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), şimdi de mali sıkıntılarla birlikte anılıyor. Enerji Uzmanı ve Eski Diplomat Mehmet Öğütçü, yüksek maliyetten dolayı finansman bulunamaması halinde santralin devreye girmesinin gecikebileceğini söyledi.

2023 yılında faaliyete geçmesi planlanan Akkuyu NGS'nin inşaatını yapan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) uzun süredir içinde bulunduğu finansman sıkıntısından çıkamıyor. Jeopolitik gelişmeler ve enerji sektörü ile ilgili Sözcü'den Taylan Büyükşahin'e konuşan Enerji Uzmanı ve Eski Diplomat Mehmet Öğütçü, Rosatom'un şu anda 20-25 milyar dolar maliyeti olan Akkuyu NGS için finansman bulmasının çok zor olduğunu kaydetti.

"Bu finansman uluslararası piyasalardan sağlanamaz"

Uluslararası piyasalardan bu finansmanın sağlanamayacağını ifade eden Öğütçü, Batı'nın nükleer silah bahanesiyle zaten buna yanaşmadığını hatırlattı. 2023 yılında santralin küçük bir bölümünün ‘siyasi nedenlerle' açılabileceğini anlatan Öğütçü, ancak projenin geri kalan kısmının ne zaman biteceğinin belirsiz olduğunu dile getirdi.

Rusya ile Türkiye arasında bir paket anlaşma olduğuna dikkat çeken Öğütçü, bu paketin içinde Akkuyu NGS ile birlikte Su-35 savaş uçakları, S-400 füzeleri, turizm, vizeler ve ticaret gibi pek konu olduğunu belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret dengesi Türkiye'nin aleyhine işliyor” dedi. Nükleer enerji konusunda Çin'in de Türkiye'ye gelmek istediğinden bahseden Öğütçü, Sinop ve Trakya'ya santral yapılmaması durumunda Çin'in Akkuyu'ya finansör olarak ortak olabileceğini söyledi.