Dünya

Filistin temsilcileri 5 yıl sonra Moskova'da: Ortak Filistin hükümeti kurulmasına dair toplantı yapıldı

29 Şubat 2024 21:35

T24 Dış Haberler

Hamas ve El Fetih, ortak bir Filistin hükümeti kurma amacıyla Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi. Toplantıya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katıldı. Lavrov, Filistin yetkililerinin 5 yıllık aradan sonra Rusya'ya geldiğinin altını çizerek, "Yalnızca uluslararası hukuk temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması bölgede kalıcı barışı garanti edecektir" dedi. 

El Fetih grupları ve Hamas, Rusya’nın başkenti Moskova’da ortak “Filistin hükümeti” kurulmasını görüştü. 

Görüşmeye katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, en son 5 yıl önce Filistin temsilcileri ile Moskova’da bir görüşme gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu formattaki toplantının üzerinden 5 yıl geçti. Covid-19 nedeniyle kesintiye uğramıştı ama artık böyle bir engel yok. Bölgedeki ve dünyadaki sürecin dinamikleri bizi daha da aktif, üretken ve yapıcı temaslara teşvik etmelidir. İşgal altındaki Filistin topraklarındaki son dramatik olayların ışığında, bu temaslar daha da talep görüyor. 

"ABD, bölge ülkelerinin yıllardır çarpıtılan çıkarlarına önem göstermedi"

ABD'nin arabuluculuk çabalarını tekeline alma, uluslararası arabuluculardan oluşan ‘Dörtlü’nün (ABD, Rusya, AB, BM) çalışmalarını engelleme ve kendi yürütecekleri politikaları teşvik etme politikalarından kaynaklanan, Ortadoğu çözüm sürecindeki uzun süreli durgunluğun sonucuydu. ABD, bölge ülkelerinin yıllardır çarpıtılan ve tatmin edilmeyen çıkarlarına önem göstermedi. 

"2,4 milyon nüfuslu Gazze halkının yaklaşık 700 bini kıtlığın eşiğinde"

Son aylarda yaşanan trajik olaylar 30 bin kişinin hayatına mal oldu. Bunların büyük ekseriyetle sivil, kadın ve çocuklardan oluşuyor. İnsani felaketin boyutu giderek artıyor. BM’nin Gazze’deki insani yardım koordinatörlüğü, BM Güvenlik Konseyi'ne mevcut durum hakkında bilgi verdi. Rakamlar iç karartıcı. 2,4 milyon nüfuslu Gazze halkının yaklaşık 700 bini kıtlığın eşiğinde. Yalnızca uluslararası hukuk temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması bölgede kalıcı barışı garanti edecektir."