Dünya

Filipinler hava sahasını kapattı; havadaki Qantas uçağı Sydney'e dönmek zorunda kaldı

02 Ocak 2023 14:18

T24 Dış Haberler

Filipinler'in başkenti Manila'ya uçan Qantas Havayolları'na ait bir uçak, hava trafik kontrolünde meydana gelen bir arıza nedeniyle Filipinler hava sahasını kapamak zorunda kalınca Sydney'e geri döndü.

Pazar günü Sydney'den Filipinler'e giden QF19 numaralı uçuş, saat 13.00'ten kısa süre sonra havalandı. Pilotlar, 8 saatlik yolculuğun üçüncü saatinde destinasyonlarına iniş yapamayacaklarını öğrendi.

Avustralya merkezli Qantas'ın sözcüsü, "Yerel yetkililer hava sahasını kapayınca tüm havayollarının Manila'ya inmesi önlendi. Bu Sydney'den giden uçağımızın geri dönmesi gerektiği anlamına geldi" diye konuştu.

Queensland’un kuzey kıyısını biraz geçen uçak, Sydney'e geri döndü. 

Uçak, Sydney'de yakıt aldıktan sonra Filipinler hava sahasını tekrar açınca 23.30'da yola çıktı. Uçak, pazartesi sabahı Manila'ya vardı. 

Hava sahasının kapanması nedeniyle en az 360 uçuş ya gecikti, ya iptal edildi ya da başka havalimanlarına gönderildi. UIuslararası uçuşlar için Filipinler'in üzerinden uçacak uçaklar da etkilendi. 

Filipinler Ulaştırma Bakanı Jaime Bautista, elektrik kesintisi nedeniyle kontrollerin çöktüğünü; kulenin iletişim, radyo, radar ve internet kullanamadığını belirtti ve özür diledi.