Dünya

Filipinler'de tropikal fırtına: 20'den fazla kişi hayatını kaybetti

24 Ekim 2024 14:47

T24 Dış Haberler

Filipinler’de meydana gelen Trami tropikal fırtınası, beraberinde getirdiği bir aylık yağış miktarıyla 20’den fazla kişinin ölümüne ve 150 bin kişinin tahliye edilmesine neden oldu.

Trami, perşembe günü ülkenin en kalabalık adası olan Luzon'un kuzeydoğu kıyısında karaya ulaştı ve geniş çaplı su baskınları ile toprak kaymalarına yol açtı.

Selden en çok etkilenen yer Bicol yarımadası olarak açıklandı. Yerel olarak Kristine ismiyle bilinen fırtına, hava tahmincisi Ana Claren'a göre, Bicol bölgesine 24 saat içinde bir aylık yağmur bıraktı.

Yağış miktarının normali oldukça aştığı belirtildi. Ülke genelinde birçok uçuş iptal edildi.

Kurtarma ekipleri alarma geçti

Çatılarında mahsur kalan insanların sosyal medyada kurtarma çağrısında bulunmasıyla sahil güvenlik, ihtiyaç duyulan bölgelere lastik botlar gönderdi.

Yağmurlar, Bicol bölgesinde aktif bir volkan olan Mayon Dağı'nın çevresindeki köylerde volkanik çamur kaymalarına neden oldu. Araçların lastikleri ve evlerin ön kapıları kısmen koyu gri çamurun içine gömüldü

Bulacan eyaletinin sularında bir teknenin batmasının ardından kurtarıcıların kaybolan bir balıkçıyı aradığı bildirildi.

Kurtarma görevlisi Geraldine Martinez, "Rüzgarlar güçlü bir akıntıya neden olduğundan kurtarma çalışmaları zorlaştı" diye konuştu. 

Fırtınanın etkileri devam edebilir

Fırtına Filipinler'den çıkarken, yetkililer yoğun yağışlar, sel, toprak kaymaları ve fırtına dalgaları konusunda uyarı yapmaya devam etti.

Ana Claren, Bicol açıklarındaki başka bir alçak basınç alanının hafta sonuna kadar tropikal depresyona dönüşebileceğini belirtti.

Filipinler, her yıl ortalama 22 tayfundan etkileniyor ve bunlardan bazıları ölümcül olabiliyor. Ancak son yıllarda tayfunların daha güçlü, yıkıcı rüzgarlara ve daha ağır yağmurlara sahip olduğu kaydedildi.

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz: Savaş ağalarının Bahçeli’ye yanıtı

TIKLAYIN - Abdullah Öcalan'dan Bahçeli'nin çağrısına ilk yanıt: Koşullar oluşursa teorik ve pratik güce sahibim

TIKLAYIN - AKP'li Şamil Tayyar: "Öcalan çıkışı" devlet projesi değil, Devlet Bahçeli projesidir; MGK kararı yok, Erdoğan'ın haberi de yok

TIKLAYIN - Ertuğrul Özkök: Asıl merakım şu; güvenlik kamerası görüntülerini kim aldı, kim sızdırdı?

TIKLAYIN - Murat Karayılan, TUSAŞ saldırısı öncesi Bahçeli'nin çağrısını değerlendirmiş: Kürt tarafı buna "yok" demez ama yaş tahtaya da basmaz