Dünya
BBC Türkçe

Filipinler'de 'aşk dolandırıcılığı' merkezinde zorla çalıştırılan yüzlerce kişi kurtarıldı

Filipinler’de, internette sevgili rolü oynayarak dolandırıcılık yapmaya zorlanan yüzlerce kişi bir sahtecilik merkezinden kurtarıldı. Polis, merkeze yapılan baskınla 383 Filipinli, 202 Çinli ve diğer ülke vatandaşlarından oluşan 73 kişinin kurtarıldığını belirtti.

14 Mart 2024 14:09

Filipinler’de, internette sevgili rolü oynayarak sahtecilik yapmaya zorlanan yüzlerce kişi bir dolandırıcılık merkezinden kurtarıldı.

Polis, merkeze yapılan baskınla 383 Filipinli, 202 Çinli ve diğer ülke vatandaşlarından oluşan 73 kişinin kurtarıldığını belirtti.

Başkent Manila’nın 100 kilometre kadar kuzeyindeki dolandırıcılık merkezinin, internet üzerinden faaliyet gösteren bir kumar şirketi olarak kaydedildiği ortaya çıktı.

Güneydoğu Asya ülkeleri, sahtecilik faaliyetlerinin merkezi haline geldi ve dolandırıcıların kendisi de sıklıkla suça zorlanan bireylerden oluşuyor.

Genç ve teknolojiyi iyi kullanan kurbanlar sıklıkla bu yasadışı operasyonlarda rol almaya zorlanıyor. Sahtecilik faaliyetleri, kara para aklamaktan kripto para ve sevgili dolandırıcılığına dek değişiyor. Sevgili dolandırıcılığına, çiftçilerin domuzları kesmeden önce şişmanlatmasına atfen “domuz kesme” dolandırıcılığı da deniliyor.

Bu sahtecilik genelde, dolandırıcının sahte bir kimlikle kurbanının ilgisini çekmesi ve güvenini kazanmasıyla başlıyor. Daha sonra kurbanları manipüle etmek ve parasını çalmak için romantik bir ilişki yaşandığı izlenimi veriliyor. Bu genellikle kurbanların sahte yatırımlara ya da işlere para yatırmaya ikna edilmesiyle gerçekleştiriliyor.

Polis, Manila yakınlarındaki merkeze baskının, geçen ay bu merkezden kurtulmayı başaran Vietnamlı bir erkeğin ihbarıyla yapıldığını belirtti.

Polis Sözcüsü Winston Casio, 30’lu yaşlarındaki Vietnamlı erkeğin, aşçılık işi yapacağı vaadiyle Ocak ayında Filipinler’e götürüldüğünü söyledi.

Ancak daha sonra, yüzlercesi gibi sevgili ve kripto para dolandırıcılığı yapan insan kaçakçılarının eline düştüğünü fark etti.

İşkence izleri

Casio, bu dolandırıcılık merkezlerinin kurbanlarını kandırabilmek için “iyi görünümlü kadın ve erkekleri zorla çalıştırdığını” belirtti.

Polis Sözcüsü, ihbarı yapan Vietnamlı erkeğin bir duvarı tırmanıp, nehri aşarak merkezden kaçtığını, daha sonra bir çiftliğe sığındığını ve çiftlik sahibinin polisle temasa geçtiğini belirtti.

Casio, Vietnamlı erkekte dayak ve elektrik verilerek yapılan işkence izleri olduğunu da anlattı.

Casio, merkezde zorla çalıştırılan diğer bazılarının da kaçmaya çalıştıklarını ancak her seferinde yakalandıklarını belirtti.

Filipin makamları geçen Mayıs ayında da benzer bir dolandırıcılık merkezinde esir tutulan ve zorla çalıştırılan 1000’den fazla kişiyi kurtarmıştı.

Geçen Ağustos’ta yayımlanan bir BM raporunda, dünya genelinden yüzbinlerce kişinin internet dolandırıcılıklarında çalıştırılmak üzere Güneydoğu Asya ülkelerine götürüldüğü belirtilmişti.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir