Dünya

FIFA'nın tehdidinin ardından 7 milli takımın 'OneLove' pazubendini kullanmayacağı açıklandı

21 Kasım 2022 14:50

T24 Dış Haberler

Almanya, Belçika, Danimarka, Galler, Hollanda, İngiltere ve İsviçre'nin futbol federasyonları, FIFA'nın ceza tehdidi doğrultusunda milli takım kaptanlarının Katar 2022 Dünya Kupası karşılaşmalarında 'OneLove' pazubendini takmayacaklarını açıkladı.

Yedi ülkenin milli takımı, eşcinsel ilişkinin yasak olduğu Katar'da LGBTİ+'lara desteklerini göstermek için 'OneLove' pazubendiyle sahaya çıkmayı planlıyordu. FIFA, takımlara başka sosyal mesajlar içeren pazubentler kullanmalarını emretmişti. 

Yedi ülkenin futbol federasyonundan yapılan ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"FIFA, kaptanlarımızın sahada pazubentleri takması durumunda spor yaptırımları uygulanacağı konusunda çok açık davrandı. Ulusal federasyonlar olarak oyuncularımızı kart görmek gibi spor yaptırımları ile karşı karşıya kalacakları bir duruma sokamayız. Bu sebeple kaptanlarımızdan FIFA Dünya Kupası karşılaşmalarında pazubendi takmamalarını istedik. 

Forma kurallarını delerek ceza ödemeye hazırdık ve pazubentleri kullanmaya bağlıydık. Ancak oyuncularımızın kart görmesine ve hatta sahadan atılmalarına sebep olamayız. 

FIFA'nın emsalsiz olduğunu düşündüğümüz bu kararı bizi çok rahatsız etti. FIFA'ya eylül ayında yazarak futbolda kapsayıcılık mesajı veren One Love pazubentlerini takmak istediğimizi söyledik ve yanıt alamadık. Oyuncularımız ve koçlarımız hayal kırıklığına uğradı. Onlar futbolun daha kapsayıcı olması gerektiğini savunuyor ve desteklerini farklı yollarla gösterecekler."

FIFA, "OneLove" pazubendi takan kaptanlara maç başlamadan önce sarı kart göstereceğini açıklamıştı.