Dünya

Fidel Castro'nun CIA ile çalışan kız kardeşi Juanita Castro, 90 yaşında öldü

07 Aralık 2023 15:48

T24 Dış Haberler

Fidel Castro'nun CIA ile çalışan kız kardeşi Juanita Castro, 90 yaşında Miami'de öldü.

Gizli Tarih adlı kitabın yazarlarından olan gazeteci María Antonieta Collins, Instagram hesabından Castro'nun Pazartesi günü öldüğünü yazdı. Collins, "Juanita Castro yaşam ve ölüm yolunda bizden öndeydi, olağanüstü bir kadın, çok sevdiğim Küba'sı için yorulmak bilmeyen bir savaşçıydı" ifadelerini kullandı. 

Küba hükümeti ve medyası, Juanita Castro'nun ölümünden bahsetmedi. 

Juanita Castro kitabında, ABD'nin 1961'deki Domuzlar Körfezi işgalini başarısızlığa uğratmasından kısa bir süre sonra CIA ile işbirliği yapmaya başladığını yazmıştı. Başlangıçta abisi Fidel Castro'nun Batista'yı devirme çabalarını para toplayarak ve silah satın alarak desteklemişti. Ancak Castro'nun 1959'da iktidarı ele geçirmesinin ardından kendisini hükümetin dışına itince hayal kırıklığına uğradı. 

Küba'daki evi 1960'ların başında anti-komünistler için bir sığınak haline geldiğinde, Fidel Castro kız kardeşini, hükümetin devrime karşı çıkanlara verdiği isimle "gusanos"lara bulaşmaması konusunda uyardı. 

Juanita Castro, kitabında, 1961'de Mexico City'ye yaptığı bir gezi sırasında kendisini bir CIA görevlisiyle görüşmeye ikna edenin Brezilya'nın Küba Büyükelçisi'nin eşi olduğunu söyledi. Ajana para istemediğini ve kardeşlerine ya da başkalarına karşı herhangi bir şiddeti desteklemeyeceğini söylediğini belirtti. CIA'in kendisini konserve kutularının içine gizlenmiş mesajları, belgeleri ve parayı Küba'ya kaçırmak için kullandığını söyledi.