Dünya

Feribottan itilen yolcuya verdiği tepki, Yunanistan'da bakanı istifa ettirdi

12 Eylül 2023 15:23

T24 Dış Haberler

Yunanistan'da Denizcilik Bakanı Miltiadis Varvitsiotis, geçen hafta Pire'de bir yolcunun feribottan itilerek öldürülmesinin ardından istifa etti.

Pazartesi yapılan açıklamada Hükûmet Sözcüsü Pavlos Marinakis, Varvitsiotis'in yerine geçen dönemde Başbakan Kiryakos Miçotakis'in İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı'nı yapan Hristos Stilianidis'in getirileceğini açıkladı. 

Geçen hafta bir Blue Horizon feribotu çalışanının gemiye binmeye çalışan bir yolcuyu rampadan motorun çalıştığı taraftan denize ittiği görülmüştü. Denize ittilen yolcuyu kurtarmak için bir çaba gösterilmemişti.

Varvitsiotis olayla ilgili ilk açıklamasında, "Şok, dehşet ve yas"tan söz etse de bir başka televizyon yayınında, "Bugün insanlar adil olmayan bir şekilde hayatını kaybeden birinin yasını tutuyor. Ama şimdi bir günlük maaş için çalışan insanlar da katillikle suçlanıyor ve onların ailesi de yas tutuyor" demişti.

Birçok kişi, denize itilen kişiyle iten mürettebat üyesini eş tuttuğu gerekçesiyle bakana tepki gösterdi. Varvitsiotis, yanlış anlaşıldığını söylese ve özür dilese de tepkiler dinmedi. 

İstifasını duyurduğu açıklamasında "giderek çirkinleşen" bir saldırının hedefi olduğunu iddia eden Varvitsiotis, "Yanlış anlaşılan bir açıklamamdan tepki doğdu. Hemen içten bir şekilde özür diledim. Hiçbir şekilde suçluları kurbanla eş göstermeye çalışmıyordum. Feribotun sahibi olan şirketin hâlâ üstlenmeyi reddettiği sorumluluklarını yok saymıyordum" dedi.

Varvitsiotis, "Siyasi kariyerim ve şerefim nedeniyle görevimi sürdüremem" diyerek istifa ettiğini duyurdu. 

Varvitsiotis, Miçotakis'in iki ay içinde istifa eden ikinci bakanı oldu. Daha önce Yunanistan Vatandaş Koruma Bakanı Notis Mitarakis, orman yangınları sürerken yatıyla tatil yaptığı için tepki çekmiş ve istifa etmişti.