Spor

Fenerbahçe'nin "Atatürk Stadı" isim değişikliğine yönetmelik engeli

10 Eylül 2023 10:18

Fenerbahçe yönetimi 'Fenerbahçe Atatürk Stadyumu' için üyelerden yetki aldı ancak Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün Tesislere Ad Verme Yönetmeliği'ndeki 7. maddesi nedeniyle isim değişikliği gerçekleşmeyebilir. İlgili maddeye göre bir şehirde benzer tesislerden yalnızca birine Atatürk adı verilebiliyor.

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu'na uyum için tüzük tadili yapan Fenerbahçe Olağanüstü Kongresi'nde gündeme stat isim değişikliği için yönetime verilen yetki oldu. Üyeler oybirliğiyle, yönetimin stata Mustafa Kemal Atatürk'ün adını koyma yetkisini verdi. Bu karar, Fenerbahçe camiasının dışında da büyük övgü aldı. Ancak, Fenerbahçe'nin stadına Atatürk ismi vermesi için sadece üyelerin onay vermesi yetmiyor. Bir önemli adım daha var.

Atatürk adı için bakanlık izni lazım

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da bu konuda yaptığı konuşmada, "Stat isim değişikliğinin gerçekleşmesi için sadece genel kurulumuzun onayı yeterli değildir. Zira statlarımızın sahibi devletimizdir. Her isim değişikliğine tabii ki devlet tarafından müsaade edilmesi gerekmektedir. İnanıyoruz ki onlar da Fenerbahçe Spor Kulübü’nün arzu ve taleplerini ciddi bir şekilde değerlendirecek ve onay vereceklerdir. Buna inancımız sonsuzdur" dedi.

Stat isimleri yönetmelikle düzenleniyor

Ajansspor'dan Burak Alaca'nın haberine göre stat isimlerine dair düzenleme, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Genel Müdürlüğü'nün yönetmeliğinde tarif ediliyor. Yönetmeliğin adı "Spor Genel Müdürlüğü Tesislere Ad Verme Yönetmeliği"... Yönetmeliğin "Ad verme ile ilgili yasaklar" başlığı altında yer alan 7. maddenin üç fıkrası statlara "Atatürk" ismi verilmesine dair düzenlemeyi içeriyor: Bir şehirde Atatürk isimli stat bir tane olabiliyor.

Bir şehirde Atatürk isimli stat bir tane olabiliyor.

(1) Gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılan ve işletilen özel beden eğitimi ve spor tesislerine Atatürk’e ilişkin adlar ve sıfatlar verilemez.

(2) Bir şehirde benzer tesislerden sadece bir tanesine Atatürk’e ilişkin adlar verilebilir.

(3) Bir il, ilçe, belde, köy ve mahallede bulunan aynı amaçlı tesislere aynı adlar verilemez.

İstanbul'da Atatürk Olimpiyat Stadı

İstanbul'da Atatürk ismi taşıyan bir stat var. Yaklaşık 75 bin kişilik kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük stadı olan Atatürk Olimpiyat Stadı... Bu stat son olarak UEFA Şampiyonlar Ligi'ne ev sahipliği yaptı.