Spor

Fenerbahçe 5 yıldızlı logoyu kullanabilecek mi?

19 Haziran 2023 11:02

Fenerbahçe’nin 2022 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı'nda yaşananlar gündeme damga vurdu. Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan'ın 5 yıldızlı armayı tescil ettirmesine yönelik açıklaması sonrası gözler Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) döndü. Peki bundan sonraki süreçte ne yaşanacak. 

Fanatik'e konuşan spor hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bilindiği üzere TFF, Fenerbahçe'nin yazılı başvurusu hakkında henüz karar vermemiştir. TFF Yönetim Kurulu kararına karşı Tahkim Kurulu yolu açıktır. Ancak Tahkim Kurulu tarafından verilecek olan karar kesin olup karara karşı başvurulacak herhangi bir ulusal yargı yolu bulunmamaktadır. Anayasamızın 59. maddesi bu konuda net bir düzenleme getirmiştir.

Fenerbahçe, asıl hamlesini çoktan yapmıştır. Türk Patent ve Marka Kurumu'nun resmi web sitesinde yapılacak sorgulama ile görüleceği üzere; 2023/009960 numaralı 23/01/2023 tarihli başvuru ile Fenerbahçe Futbol A.Ş., 5 yıldızlı logonun tescilini talep etmiştir.

Başvuru dosyası incelendiğinde, 11/05/2023 tarihinde 3. kişinin muhtemel bir olumsuz görüş bildirdiği ve bu görüşün reddedildiği görülmektedir. Nitekim Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan, 17/06/2023 tarihinde yaptığı açıklamada 5 yıldızlı arma kullanımının hayata geçirildiğini ve armanın resmen tescillendiğini, 2020/2021 sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu'na yapılan başvurunun hala cevaplanmadığını, Kulübün artık beklemeyeceğini ve her alanda 5 yıldızlı armayı kullanacağını açıklamıştır.

"Yeni logosuyla müsabakalara katılabilir"

Türkiye Futbol Federasyonu talimatlarında kulüplerin tescilli logolarında bulunması yasak işaret ve sembollere ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle Fenerbahçe, önümüzdeki sezon 5 yıldızlı yeni logosu ile müsabakalara katılım sağlayabilecektir. 5 yıldızlı logonun üzerine TFF tarafından şampiyonluklar için sağlanan 3 yıldızın eklenmesi bir zorunluluk değil, tercihtir.

Süper Lig ekibi Sivasspor ve TFF 2. Lig ekibi Bursaspor logolarında yıldız bulunmaktadır, dolayısıyla TFF'nin böyle bir logo kullanımına karşı çıkacağını düşünmüyorum. Böyle bir engelin yasal dayanağı da bulunmayacaktır. Logoda yıldız kullanımını yasaklayan talimat hükmü yoktur."