Kültür-Sanat

Feminist Mekân'da Cuma Buluşmaları'nın konuğu Sema Kaygusuz

"Başkalarının Hayatı: Yüzleşme, Beden ve Kahkaha"

16 Mayıs 2019 18:34

T24 Haber Merkezi

Feminist Mekân'da Cuma Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu yazar Sema Kaygusuz. Son olarak bu yıl Metis'te yayımlanan "Aramızdaki Ağaç" kitabıyla okurlarının karşısına çıkan Kaygusuz, Feminist Mekân'da "Başkalarının Hayatı: Yüzleşme, Beden ve Kahkaha" başlığı altında görüşlerini paylaşacak.

Sema Kaygusuz'un konuk olacağı program, yarın (17 Mayıs 2019 Cuma) saat 19.30'da başlayacak. Feminist Mekân'ın Beyoğlu Kâtip Mustafa Çelebi Mahallesi Tel Sokak numara 20/3'teki adresinde yapılacak program 21.30'a kadar sürecek.
Feminist Mekân'ın Facebook hesabından yapılan duyuruda, program için şu metin paylaşıldı:
 
"Sema Kaygusuz ile sohbet ediyoruz...
Kolaylaştırıcılar: Olcay Akyıldız ve Zeynep Uysal

"Bir yazar başkalarının hayatını mı anlatır okura? Rimbaud “ben bir başkasıdır” demişti. Beni yazmanın yolu ötekinden ötekini anlamanın yolu da benden geçiyor. Sema Kaygusuz bu ötekilik hallerini çok genişleten bir yazar. İnsana, insan olmayana, doğaya, doğaüstüne, politik ötekilere, kadınlık hallerine hepsine aynı dikkatle bakıyor. Bitmiş bir yerden söylemiyor sözünü: her defasında hem şaşarak hem de anlamaya çalışarak bakıyor dünyaya. Biz de Kaygusuz’un hem düşünce yazıları hem de kurmaca eserleri arasında dolaşırken Barbarın Kahkası’ndan yola çıkıp Medusa’nın Kahkahası’na ulaşmaya çalışacağız. Çünkü biliyoruz ki bedenimize de benliğimize de ancak cesur gülüşlerimizle meydan okuyarak sahip çıkabiliriz.
"

Sema Kaygusuz kimdir?

Öykü ve roman yazarı Sema Kaygusuz, Gazi Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'ni bitirdi. 
İlk öykü dosyaları Varlık Dergisi Yaşar Nabi Nayır ve Gençlik Kitabevi  ödüllerine değer görüldü. 
Sandık Lekesi adlı öykü kitabıyla Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü (2000) kazandı. 2006 yılında yayımlanan ilk romanı Yere Düşen Dualar, Türkiye'de gördüğü ilginin yanı sıra  çeşitli dillere çevrildi, Fransa’dan iki ödül aldı, Balkanika Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. 
Avrupa’nın saygın kurumu DAAD kültür programı tarafından seçilen Sema Kaygusuz, 2010 yılı boyunca Berlin’de ağırlandı. 
İkinci romanı Yüzünde Bir Yer (2009), Avusturya KulturKontakt kurumu tarafından 2011'de ödüllendirildi. 
Yeşim Ustaoğlu’nun İspanya San Sebastian Uluslararası Film Festivali’nde Altın İstiridye Ödülü alan Pandora’nın Kutusu (2008) adlı filminin senaryosunu yönetmenle birlikte kaleme aldı.

Kitapları

1- Karaduygun
2- Esir Sözler Kuyusu
3- Sandık Lekesi
4- Barbarın Kahkahası
5- Doyma Noktası
6- Sultan ve Şair
7- Yere Düşen Dualar
8- Üşüyen / Efsıri 
9- Yüzünde Bir Yer
10- Aramızdaki Ağaç