Gündem

FEMEN: Tedirginiz, ya Bahçeli bizi de savunursa?

21 Haziran 2019 20:38

İstanbul seçimlerine 2 gün kala yaşanan siyasi gelişmelere, Ukraynalı feminist örgüt FEMEN de katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesinde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın açıklamaları ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin,  bu mektuba ilişkin ise ''İmralı'daki teröristbaşı, HDP'nin istismarına müdahale için tarafsızlık çağrısı yapmıştır. Teröristbaşının mektubu HDP'nin vahim sapmasına, zillet ittifakına verdiği rezil desteğine itirazın, tepkinin ve bundan duyduğu rahatsızlığın eseri ve sonucudur" ifadelerini kullandı. Bahçeli'nin bu sözlerinden sonra üstsüz protesto eylemleriyle tanınan Ukraynalı feminist örgüt FEMEN’in Türkiye şubesi de tartışmaya bir tweet ile katıldı.

FEMEN, “Devlet Bahçeli yakında bizi de savunacak diye tedirginiz” mesajını paylaştı.

Ne olmuştu?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yinelenmesine karar verdiği İstanbul seçimlerine günler kala, İmralı’dan gelen bir mektup gündemin ortasına oturdu. Tunceli Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özcan tarafından basınla paylaşılan, Öcalan’ın kaleme aldığı mektupta "HDP’de vücut bulan demokratik ittifak anlayışı güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmamalıdır. Demokratik ittifakın önemi ve tarihsel anlamı mevcut ikilemlere kendini angaje etmemesi ve şimdiye kadar olduğu gibi seçimlerdeki tarafsız çizgisinde ısrar etmesidir" mesajı paylaşıldı.

İstanbul seçimlerinde İmamoğlu’nu destekleme kararı alan HDP, Öcalan’ın mesajının ardından yaptığı açıklamada, “HDP’nin İstanbul seçimlerine yönelik seçim stratejisinde ve taktik adımlarında bir değişiklik söz konusu değildir” derken; Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de Asrın Hukuk Bürosu'ndan önce İHA ve AA'nın Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan’ın açıklaması eşliğinde Abdullah Öcalan’ın mektubunu sunmasını, "iktidarın içinde bulunduğu sıkışıklık" olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün katıldığı televizyon programında 2.5 yıldan uzun süredir cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Öcalan arasında ‘iktidar savaşı’ olduğu yorumunda bulundu. Erdoğan, “Demirtaş çok açık ve net, CHP'nin adayına desteğini açıklamıştır. Çok ilginç olan nedir Apo'nun yaptığı açıklamadır. Burada bir iktidar mücadelesi var. Bu iktidar savaşında, tabii HDP-PKK kanadında yaşanan bu savaş, Öcalan ve Demirtaş noktasında ciddi bir iktidar mücadelesine doğru kayma gösteriyor. Hatta daha da ileri gideyim dağ da bu işin içinde. Ben bunu biraz daha ileri taşıyorum, Avrupa da bu işin içinde. Bu süreç içerisinde Öcalan kendi ittifakını kaçırtmak istemiyor. Bununla ilgili çok sert açıklamaları var” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise Abdullah Öcalan'ın mektubuna ilişkin ise "İmralı'daki teröristbaşı, HDP'nin istismarına müdahale için tarafsızlık çağrısı yapmıştır. Teröristbaşının mektubu HDP'nin vahim sapmasına, zillet ittifakına verdiği rezil desteğine itirazın, tepkinin ve bundan duyduğu rahatsızlığın eseri ve sonucudur" ifadelerini kullandı.