Gündem

Fehmi Koru: Emekliler ihmal edildikleri için kızgın sanırdım, meğer maaş azalınca daha mutlu oluyorlarmış…

Ne olduysa oldu, aradan geçen yedi yılda tablo tersine dönüverdi

19 Ocak 2024 06:17

* Fehmi Koru

Emeklilere -SSK ve Bağkurlulara- bir hafta aradan sonra yapılan yüzde 5 ek zamma bir emekli olarak sevindiğimi biliyorsunuz.

Yüzde 5’e sevindim ama yeterli bulmadım.

Memur emeklilerinden farklı muamele görmemiz ise beni hala rahatsız ediyor.

AK Parti ile ortağı MHP’nin bu yüzden emeklilerden tepki göreceğini ve iktidarın oylarının azalacağını düşünüyorum.

Daha doğrusu “Düşünüyordum” demem gerekiyor. Çünkü Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, emeklilerin durumlarından çok mutlu olduğunu, kanıtını da sunarak, bugünkü yazısında açıklıyor.

Yazısının sonuna doğru şunu bile yazmış bulunuyor:

“Erdoğan emeklilere neden zam yapsın ki? Bence yüzHPde 5 farka bile gerek yoktu. Nasılsa iki satır vatan-millet-İslam sözü emeklinin oylarını alabiliyor. O vakit zamma ne gerek var?”

Kanıtı ne?

TÜİK’in ‘yaşam memnuniyeti çalışması’ kanıt…

AK Parti’nin ilk dönemlerinde, TÜİK verilerine göre, gençler ileri yaştakilerden daha mutlu görünüyormuş; şimdi ise durum tam tersine dönmüş. 2016 sonrasında gençler daha az mutlu, ileri yaş gruptakiler ise gençlerden daha mutlu olduklarını söylüyorlarmış…

İşe bakın siz…

Bir garip durum da eğitim durumunda fark ediliyor. Başlarda yüksek eğitimliler lise ve altı eğitimlilerden çok daha mutlu iken, 2016 sonrasında mutluluk dengesi lise ve altı eğitim alanlar lehine değişiyor…

Ne diyorsunuz?

İşin ilginç tarafı, İbrahim Kahveci bu tür gerçekleri ilk kez kaleme almıyor. Ne zaman emeklilik ve emekliler konusu gündem taşınsa, devlet kurumlarının verilerine başvurarak, ekonomide hemen her şeyin emekliler aleyhine geliştiğini rakamlarla paylaşıyor.

Son yazısında da aynı veriler var.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bizzat açıkladığı asgari ücret rakamı 17 bin 2 lira. En düşük emekli maaşı ise 10 bin lira oldu, yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla.

Arada yarı yarıya diyemesem de bayağı bir fark var, asgari ücret emekli maaşının çok üzerinde.

Oysa, 2007-2016 yılları arasında emekli maaşı asgari ücretin yüzde 20 üzerindeydi.

Ne olduysa oldu, aradan geçen yedi yılda tablo tersine dönüverdi.

“Emekliler mutlu, nasıl olsa bize oy vermekten vazgeçmez” diye düşünülmüş olabilir mi?

Herhalde olmaz.

Karar yazarı, emeklilerin milli gelirden (GSMH) aldığı payın aynı zaman dilimi içerisinde giderek azaldığını da verilerle aktarıyor.

On yıl içerisinde -2012 ile 2022 arasında- bir emeklinin GSMH içerisindeki payı yüzde 5.34’ten yüzde 2.66’ya düşüvermiş…

Milli gelirden alınan pay yarı yarıya düşer, vaktiyle asgari ücretten bayağı yüksek olan maaşları yüzde 20 azalırken, emeklilerimizin yaşam mutluluğu öncesinden daha fazla arttığına göre, ben de İbrahim Kahveci gibi şaşkınlığımı müsaadenizle buradan paylaşayım:

Ne lüzumu vardı bu son yüzde 5 ek zammın?

Bugünkü gazetelerde, en az emekli maaşının 10 bin lira olarak belirlendiği ve bir hafta arayla yüzde 5 ek zam yapıldığı ile ilgili yeni düzenlemenin TBMM’nin ilgili komisyonunda kabul edildiği haberini okuyacaksınız.

Ummam ama birileri, benim büyük bir mutlulukla yazdığım bu yazımı okuyup kanun teklifi Meclis genel kuruluna geldiğinde, yaptıkları yanlışı anlar ve ek zamdan vazgeçerlerse şaşırmam.

Emeklilerin oyu o zam olmasa da değişmeyecek çünkü.

Resmi veriler öyle söylüyor.

* Bu yazı fehmikoru.com sitesinden alınmıştır