Gündem

Fehim Taştekin: MİT Başkanı Kalın'ın konvoyunun önü Azez'de kesildi, konvoyda Türk yetkililerin olduğu bilinmiyordu

Taştekin'in iddiasına göre olayın ardından Suriye Milli Ordusu (SMO) çatısı altındaki El Hamza Tümeni, El Mutasım Tümeni, Sultan Süleyman Şah Tümeni'nın yanı sıra Türkiye'den de özel timler bölgeye intikal etti

19 Mart 2024 14:15

Gazete Duvar yazarı Fehim Taştekin, Suriye'nin Azez kentinde, Beşar Esad yönetimine muhalif grupların düzenlediği iftar yemeğine katılan MİT Başkanı İbrahim Kalın ve beraberindeki heyetin konvoyunun önü kesildiğini duyurdu. 

Gazete Duvar'dan Nergis Kalkan'ın haberine göre; durum değerlendirmesi yapma amacıyla Kalın'ın iftar yemeğine katıldığını aktaran Gazete Duvar yazarı Fehim Taştekin, etkinliğin ardından Türkiye'ye dönmek üzere yola çıkan konvoyun önünün Azez kenti yakınlarında protestocular tarafından kesildiğini aktardı.

"20 kişilik bir grup kesti"

Taştekin'in anlattığına göre, Öncüpınar-Bab El Selam sınır kapısından Türkiye'ye dönmeyi planlayan heyet, protestolar nedeniyle rota değiştirerek El-Bab yönüne doğru hareket etti. Konvoyun önü yaklaşık 20 kişilik bir grup tarafından kesildi. Olayın ardından Suriye Milli Ordusu (SMO) çatısı altındaki El Hamza Tümeni, El Mutasım Tümeni, Sultan Süleyman Şah Tümeni'nın yanı sıra Türkiye'den de özel timler bölgeye intikal etti.

"Türk yetkililerin konvoyda olduğunu bilmiyorlardı"

Heyetin önünü kesenlerin El Şahba grubunun mensupları olduğunu aktaran Taştekin, grubun "Türk yetkililerin konvoyda olduğunu bilmediklerini" söylediğini ifade etti. "Türkiye'nin bunu bunu karşılıksız bırakmayacağını biliyorlar" diyen Taşkekin, grubun 'çark ettiğini' ve Türk heyeti hedef almak istemediklerini söylediğini aktardı. "Türkiye, orada bir zafiyet oluşmaması için bunu cezalandırır" ifadelerini kullanan Taştekin şöyle devam etti:

"Ankara'dan gelecek yanıtı göz önünde bulundurarak, kimse açıkça çıkıp 'Biz burada Türkiye'yi protesto ettik' diyemez. Türkiye aynı zamanda bu grupları, Heyet Tahrir el Şam'a (HTŞ) bağlı olarak görüyor. Bu konu, HTŞ ile bir çalışmaya varırsa İdlib'de gerilim bekleyebiliriz"

"Ankara, HTŞ ile karşı karşıya gelmek istemiyor"

Türkiye'nin HTŞ ile karşı karşıya gelmek istemediğini savunan Taştekin, Ankara'dan SMO'ya "tetikte olmaları yönünde" bir talep gidebileceğini dile getirerek şöyle devam etti:

"Ankara, bir daha böyle bir durum yaşanmaması için SMO'nun tetikte olmasını isteyebilir. Ama bunu bir çatışmaya dönüştürmek, Türkiye'nin çıkarına değil. Bu yüzde gerekli uyarıları kendi elleriyle değil, SMO üzerinden yapacaklar. Durumun kontrolden çıkmaması için, bu protestoya yanıtın da ölçülü olması bekleniyor"