Dünya

FBI, Michigan Valisi Whitmer'ı kaçırma ve devirme planının engellendiğini açıkladı

09 Ekim 2020 00:42

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Michigan Valisi Gretchen Whitmer'ı kaçırma ve devirme planı yapan bir grubun engellediğini açıkladı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yapılan açıklamada, silahlı bir örgütün, Michigan Valisi Whitmer'i kaçırmak için detaylı bir planlama yaptığı ancak hazırlıklarını tamamladığı esnada amacına ulaşmadan çökertildiği kaydedildi.

Kaçırılma komplosundan kaynaklanan federal suçlamalar nedeniyle en az 6 kişi tutuklandı.

Grubun Whitmer'ı tatil evinden kaçırmak istediklerini belirten FBI, 3 Kasım seçimlerinden önce bilinmedik bir yerde Vali Whitmer’ı kendi fikirleri çerçevesinde yargılama planları yaptıklarını açıkladı.

Michigan Başsavcısı Dana Nessel olaya ilişkin yaptığı açıklamada, aşırılık yanlıları tarafından temas kurulan "Wolverine Watchmen" isimli milis grubunun da 7 üyesinin gözaltına alındığını aktardı. Başsavcı, söz konusu kişilerin eyalet kanunlarını çiğnemek, Vali Whitmer'ı kaçırmak için komplo kurmak, eyalet yönetim binasına saldırı planlamak ve iç savaş başlatmaya çalışmaktan alıkonulduklarını açıkladı.

Eyalet Polisi Şefi Joe Gasper ise, "Bu davanın niteliği emsalsizdir. Bize çok canlı bir uyarı yapıyor. Biz bir zaman diliminde, hatta muhtemelen bölücülük ve ülke çapında savaşıyor olsak da kolluk kuvvetleri bir arada durmalı” dedi.

ABD’de Covid-19 kısıtlamalarına karşı olan bir grup mayıs ayında Vali Whitmer’ın görev yaptığı Michigan Eyalet Meclis binasını basmış, ağır silahlı protestocular acil durum süresini uzatmak isteyen Whitmer’ın odasına girmeye çalışmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bunlar çok iyi insanlar, ama kızgınlar. Onlar hayatlarını geri istiyorlar güvenli bir şekilde" demişti.