Dünya

FBI'ın aile iç şiddetten yakın takibe aldığı ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan görevden çekildi, yerine Ordu Bakanı Esper getirildi

19 Haziran 2019 07:15

T24 Dış haberler

İran ile ABD arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken ve Başkan Donald Trump'ın "göçmenlik yasalarında" ordunun ne gibi bir rol oynayacağı tartışılırken Savunma Bakan Vekili Partick Shanahan, görevinden çekildi. Shanahan'in görevini ABD Ordu Bakanı Mark Esper devraldı.

Boeing uçak şirketinde eski bir yönetici olan Shanahan, bakan vekili görevini 1 Ocak'tan bu yana yürütüyordu ve Trump tarafından tam yetkili savunma bakanı olmak için aday gösterilmişti.

New York Times'ın aktardığına göre FBI'in bütün kabine üyelerine yaptığı bir arka plan kontrolü sırasında Shanahan'in "aile içi şiddet uygulamış olabileceği" gündeme geldi. Bu sebepten dolayı Shanahan'e yapılan inceleme hâlâ sürüyordu. Geçmişte Shanahan'in eski eşi bakan vekilinin kendisine şiddet uyguladığını söylemişti. Shanahan bu iddiaları yalanlamıştı.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda Shanahan'in "ailesiyle daha çok zaman geçirebilmek için" 'onay sürecinden' geçmeyeceğini bildirdi. Başkan, görevden ayrılan bakan vekilinin çok iyi bir iş çıkardığını söyledi. Görevi çok tecrübesi olmadan teslim alan Shanahan, savunma bakanlığı yaptığı kısa dönemde birçok kriz ile ilgilenmek zorunda kaldı. 

Shanahan, Türkiye'ye gönderilen "F-35 mektubunu" da kalem almıştı.

Trump, Ordu Bakanı Esper'in görevi kalıcı olarak devir alıp almayacağıyla ilgili bir şey söylemezken, bakan vekilinin "çok iyi bir iş" çıkaracağına inandığını ve kendisine çok saygı duyulduğunu söyledi. 

Times'ın aktardığına göre savunma bakanlığı görevi için Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Donanma Bakanı Richard Spencer da düşünülüyordu.