Dünya

FBI: Her 12 saatte bir Çin ile ilgili yeni bir karşı istihbarat soruşturması açılıyor

"Karşı istihbari faaliyetlere ek olarak, Çin hükümetinin siber çalışmalar için diğer tüm büyük ulusların toplamından daha büyük bir bilgisayar korsanlığı programı var"

05 Ağustos 2022 00:11

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, her 12 saatte bir Çin ile ilgili yeni bir karşı istihbarat soruşturması açtıklarını söyledi.

Senato Adalet Komisyonu önünde FBI’ın genel çalışmaları hakkında 3 buçuk saatten fazla ifade veren Wray, Çin’in ABD’deki yasa dışı casusluk faaliyetlerine değindi.

Wray, komisyon üyesi Güney Carolina’nın Cumhuriyetçi senatörü Lindsey Graham’ın soruları üzerine, “FBI, her 12 saatte bir Çin tarafından yürütülen casusluk faaliyetlerine karşı yeni bir karşı istihbarat soruşturması açıyor” dedi.

Bu soruşturmalardan bazılarının oldukça ağır olduğunu belirten FBI direktörü, “Bu kesinlikle onlarca yıldır en önemli endüstri sektörlerine kimin hakim olacağının potansiyelini temsil ediyor” ifadesini kullandı.

Wray, Çin’in siber saldırılarına karşı ek kaynaklara ihtiyaçları olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:

“Karşı istihbari faaliyetlere ek olarak, Çin hükümetinin siber çalışmalar için diğer tüm büyük ulusların toplamından daha büyük bir bilgisayar korsanlığı programı var, her ulusun toplamından daha fazla Amerikalı kişisel ve kurumsal veriyi çaldı. Dolayısıyla böyle bir şeye ayak uydurabilmek için kesinlikle daha fazla kaynağa ihtiyacımız olacak.”

"Kürtaj şiddetinde kayda değer artış var"

Uluslararası terörizm faaliyetlerinden ülkenin güneyindeki sınır güvenliğine kadar değişik konularda soruları yanıtlayan Wray, Yüksek Mahkeme’nin kürtaj hakkını koruma altına alan Roe-Wade kararını iptal etmesinden bu yana FBI'ın kiliselere ve yaşam yanlısı merkezlere yönelik saldırılarla ilgili bir dizi 'iç terör' soruşturması başlattıklarını söyledi.

Wray, kürtaj tartışmalarının her iki kesiminde de bu yıl, 'şiddette kayda değer bir artış' olduğunu ve büronun daha önce hiç böyle bir artış görmediğini kaydetti.

Ülkede yaşanan kürtaj şiddetinin yaşanan daha büyük bir olgunun parçası olduğunu belirten Wray, “Bunun şiddeti ve tahribatı haklı çıkardığını düşünen çok fazla insan var. Her gün birisinin bir başkasına molotof kokteyli attığı hakkında brifing alıyormuşum gibi hissediyorum. Bu delilik" dedi.

Wray, FBI’nın yerel kolluk kuvvetleriyle ortak çalışarak iç şiddet içeren aşırılık yanlısı soruşturmalara devam ettiğini söyledi. (AA)