Gündem

Fatsa'da denize seyir terası projesine tepki; ''Denizdeki ekosistemi bozar''

Fatsa'da kayalıklar üzerinde konulan fenerin bulunduğu yere seyir terası kurulmak isteniyor

01 Ağustos 2022 09:03

Fatsa'da kayalıklar üzerinde konulan fenerin bulunduğu yere seyir terası kurulmak isteniyor. Bölgedeki ekoloji örgütleri, proje için yürütülecek çalışmanın ekosisteme zarar vereceğini ifade ediyor.

Evrensel'in haberine göre, Ordu'nun Fatsa ilçesinde küçük kayalık üzerinde gemilerin çarpmaması için konulan fener alanına seyir terası yapılmaya başlandı. Fatsalıların Ordu Büyükşehir Belediyesinin ihalesi sonrası başlayan çalışmalara tepkili olduğu öğrenildi. Deniz seviyesinde olan adanın gemi ve kayıklar için tehlike oluşturmaması için yapılan fener alanının seyir terasına dönüştürülmesinin hem gereksiz; hem de balık yaşamı için ekolojik yıkım olacağını dile getiren ekoloji grupları çalışmanın durdurulması gerektiğini savunuyor.

''Milyarları denize gömerek denizi kirletiyorlar''

Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Yürütme Kurulu Üyesi Osman Güvenalp projenin deniz dalgaları nedeniyle uygun olmadığını belirterek, “Ordu Büyükşehir Belediyesi Fatsa Fener Adasına bilinçsizce paralar harcıyor. Bu paralar milletin parası. Adaya beton döken bir mantığın bu betonu kamu yararı diye dayatması akıl alır değil. Milyarları denize gömerek denizi kirletiyorlar, denize dökülen milyarlarca projeyi yapanların ceplerini dolduruyorlar” dedi.

Projeye dair yapılan işlemde matematiksel hesapların da yanlış olduğunu vurgulayan Güvenalp, “Yılın belki de 300 günü deniz dalgalı. Fatsa Adası dalgalanır ve dalga boyu on metreyi bulur ve Fatsa Adası dalgaların altında kalır. Ada deniz seviyesinde. Bu kadar masrafı kaç kişiye yapıyorsunuz diye sormayalım mı?” diyerek projeye tepki gösterdi.

''Yazın bir iki ay kullanılacak diye ekolojik yaşam yok edilemez''

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da ada ve çevresinin balıklar için önemli olduğuna dikkat çekerek “Burası balıkların özellikle de hamsilerin göç yollarından biri. Burada derinlik (kuyu) bulunmakta, özellikle hamsiler burada toplanmakta, beslenmekte. Ada yumurtlama alanı. Buraya müdahale edildiğinde Karadeniz’de balık azalması tetiklenmiş olacak. Ayrıca Karadeniz fırtınası seyir terasının kullanımını da zorlaştıracak. Yazın bir iki ay kullanılacak diye ekolojik yaşam yok edilemez” dedi.