Ekonomi

Fatih Altaylı: İktidarımız “İlle de Katar olsun” demez ise belki Rolls Royce yeniden gelir!

23 Kasım 2023 10:33

Gazeteci Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk cumhurbaşkanlığı döneminde, Türkiye’nin İngiltere'ye ait Rolls Royce ile savaş uçaklarında kullanılacak turbofan jet motor üretme konusunda anlaşma imzalandığını, ancak bir gelişme kaydedilmediğini aktardı. Altaylı, bu anlaşmanın bozulmasında Türkiye'nin Katar'ı dahil etmek istemesi olduğunu belirterek, İngilizlerin bunu kabul etmediğini ifade ederek, "İktidarımız “İlle de Katar olsun” demez ise belki Rolls Royce, Kale ile ortaklığa yeniden gelir." yorumunu yaptı. 

Altaylı bugün yazısında, gazetecilerin yurt dışı ziyaretinden dönerken neden Erdoğan'a uçakta bu fabrikayı sormadığını eleştirerek, "Muhtemelen böyle bir şeyden haberleri yoktu. Haberleri olsa bile bu soruyu sormaya dahi cesaret edemezlerdi." dedi.

Altaylı'nın konuyla ilgili yazısı şöyle: 

"2017 yılının Mayıs ayında Rolls Royce ile Türk firması Kale Savunma anlaşmayı imzaladılar.

Rolls Royce ve Kale ortaklığı ile bir şirketin kuruluşu duyuruldu. Kale Grubu Başkan yardımcısı Osman Okyay ile Rolls Royce Savunma ve Havacılık Grubu Başkanı Chris Cholerton’ın imza törenindeki pozları gazetelere servis edildi. Fabrika inşaatı üç -dört yıl içinde tamamlanacak, deneme uçuşları için ilk motor 2022 yılında TAİ’ye teslim edilecekti. Yerli Kale-Rolls Royce Motor her şey gibi 2023 yılında göklerde olacak, 2030 yılında ise Milli Muharip Uçağın üretim tarihine paralel olarak seri üretime geçilecekti.

Haberler şahaneydi. Ancak ne olduysa oldu, alay-ı vala ile duyurulan Rolls Royce Uçak Motoru fabrikası, sessiz sedasız gündemden düştü. Türkiye, bu fabrikaya 3. bir ülkeyi de ortak etmek istemiş ve üretilecek motorların başka ülkelere ihracatında tek yetkili olmayı talep etmişti. Bu 3. ülke muhtemelen her yere ortak edilen Katar’dı ve İngilizler bunu kabul etmemişti. Rolls Royce ile varılan anlaşmadan dönülmesi üzerine jet motoru yapımı işi de BMC-Katar ortaklığına verildi. BMW Power’a geçen yıl yaptığım ziyarette, şirketin tank ve diğer zırhlı araç ve askeri kamyonlarda kullanılacak dizel motorlarını başarı ile geliştirdiğini gördüm ama jet motoru ile ilgili bir bilgim, çalışmaların hangi aşamada olduğu üzerine bir fikrim yok. Ama geçen yıldan beri Rolls Royce ile yeniden anlaşmaya çalıştıklarını biliyorum.

İktidarımız “İlle de Katar olsun” demez ise belki Rolls Royce, Kale ile ortaklığa yeniden gelir. 8 yıllık gecikme ise önemli değil. Nasıl olsa bölgemizde hiçbir gerilim yok."