Gündem

Fatih Altaylı: İktidar, bir şeyi gözden kaçıracağımızı düşünüyor, bu önlemlerin hepsi İstanbul’daki Türklerin sayısını azaltmaya yönelik

25 Temmuz 2023 11:37

Gazeteci Fatih Altaylı, AKP'nin İstanbul'un nüfus yoğunluğunun azaltılması için tersine göçün desteklenmesi ve memleketine dönenlere teşvik planı hazırlığıyla ilgili, "İktidar, bir şeyi gözden kaçıracağımızı düşünüyor. Bu önlemlerin hepsi İstanbul’daki 'Türklerin sayısını azaltmaya' yönelik" yorumunu yaptı. 

Altaylı, yazısında, "Emekli olunca 'memleketine dönmesi' için teşvik verilecek olanlar 'Türkler'. Üniversite bitince, iş kurmak için geldikleri kente dönmeleri ya da yatırımcı olmak için Anadolu’ya gitmeleri için ucuz kredi, yatırım teşviki alacak olanlar 'genç Türkler'. Peki ya diğerleri! İstanbul’un pek çok ilçesinde ve mahallesinde neredeyse çoğunluk haline gelmiş olan, en az 1,5 milyonu Suriye kökenli Ortadoğulu göçmenler. Kent içindeki bazı dezavantajlı semtlerin yoğun nüfusu haline gelmiş Afrika kökenliler. Eskinin 'ekalliyet' yoğun semtlerinin yeni sahibi haline gelmiş Rusya ve Ukrayna gibi Kuzey’den gelmiş 'yeni İstanbullular'. Ve tabii Afrika ülkelerinde, Balkanlar’da, Güney Amerika’da, Orta Asya’da pazarladığınız sayısı belirsiz vatandaşlığı alıp İstanbul’da ev sahibi olanlar” ifadelerini kullandı. 

"Bunları geri göndermek için bir çalışmanız, bir projeniz var mı!" sorusunu yönelten Altaylı, "Yoksa Türkleri bunların fazlasına yer açmak için mi göndermek istiyorsunuz! Osmanlı Devleti’ni bir imparatorluk haline getiren, en büyük Osmanlı padişahı 'Fatih' Sultan Mehmet, siz bunları yerleştiresiniz diye mi İstanbul’u fethetti zannediyorsunuz!" dedi. 

Yazının tamamı için tıklayın

TIKLAYIN - AKP'den İstanbul hazırlığı: Memleketine dönmek isteyene teşvik planı gündemde