Gündem

Fatih Altaylı'dan 'yurt dışı pulu' tepkisi: Ecevit'in makam uçakları, Mercedesleri yoktu; haraçlarımız olmasa bu 'itibar' nasıl korunacak!

Yurt dışı çıkış harcının 3 bin liraya yükseltileceğiyle ilgili tartışmalar, gündemdeki yerini koruyor

21 Haziran 2024 13:43

Gazeteci Fatih Altaylı, 150 lira olan yurt dışı çıkış harcının 3 bin liraya yükseltileceğine yönelik tartışmalara ilişkin olarak, "Devleti yöneten basiretsizler buna harç diyor ama bu harç falan değil. Bu çok açık biçimde bir 'dolaylı vergi'. 'Yurt dışına gidecek kadar paran var ise bana da 3000 TL vereceksin' vergisi" yorumunu yaptı. 

Altaylı, bugünkü yazısında bunun bir seyahat özgürlüğü kısıtlaması olduğunu dile getirirken, "Biz pasaport harcının 'Anayasal özgürlükleri' kısıtlayıp kısıtlamadığını tartışmak isterken, şimdi bir de bu saçmalık gündemde" dedi. 

Türkiye'nin en yüksek pasaport ücreti alan ülke olduğunu ve bir de seyahat edenlerin bir de vize ücreti ödediğini belirten Altaylı, muhalefetin 'yurt dışı çıkış harcı' konusunu Anayasa Mahkemesi'ne taşıması gerektiğini söyledi. 

Altaylı, şöyle devam etti:

"Tabii bu vergideki korkunç artış talebi aynı zamanda iktidarın da aczini ve ülkeyi getirdiği berbat durumun itirafı. Çünkü bu vergi ülke ekonomisinin en kötü durumda olduğu 2001 yılında ihdas edilmişti. Ve o gün 50 ABD doları olarak uygulanıyordu. Demek ki, bugün ekonomik durumumuz 2001’den de daha kötü ve bu paraya daha çok ihtiyacımız olmalı ki, 100 dolara çıkarılması isteniyor. Ve demek ki, 2001 krizinde bile ekonomimiz daha iyi durumdaydı ve daha iyi yönetiliyordu.

Ee tabii Ecevit ile de Erdoğan’ı kıyaslayacak halimiz yok. Elbette ki, bugün daha fazla paraya ihtiyaç var. Ecevit’in altında yerden teker kesmesi milyonlarca dolar olan Boeing 747, A 340, A 330 makam uçakları, Mercedes filoları yoktu. Bizim verdiğimiz haraçlar olmasa bu 'itibar' nasıl korunacak!"