Gündem

Fatih Altaylı: Bazı kamu ya da kamu kontrolündeki şirketler deprem yardımlarını bir yıl sonra ödeyecek

18 Ağustos 2023 10:46

Gazeteci Fatih Altaylı, canlı yayında toplanan ve ödemesi yapılmayan kamu ve kamu kontrolündeki şirketlerin deprem yardımlarının bir sene sonra ödeneceğini aktardı. 

Altaylı, kendi internet sitesindeki yazısında, "Devleti idare edenler, canlı yayında söz verdiği yardımları ödemeyen 'şerefsizlerin' isimlerini 'devlet sırrı' gibi gizli tutuyor. Dandik muhalefet ise bu isimlerin üzerine gitmemekte kararlı. Konuyu ciddi biçimde gündemine bile almıyor nedense" dedi. 

Konuyu gündemde tuttukça kendisini arayan şirket yöneticilerinin olduğunu aktaran Altaylı, isimlerinin gizli tutulması şartıyla, şu ifadeleri kullandıklarını aktardı: 

“Biz bu yardımları söz verdik ama bu yardımlar için aslında genel kurul kararı gerekiyor. Genel kurul yapıp bu yardım miktarları ile ilgili genel kuruldan izin almadan bu paraları ödeyemeyiz. Ödersek başımız belaya girer. Bu yüzden ödemeler gecikiyor.”

Altaylı, "Bu açıklama şu anlama geliyor. Geçen Mart’ta söz verilen yardımlar bu şirketlerin genel kurul zamanları dikkate alındığında ancak önümüzdeki Mart’ta yani 1 yıl gecikme ile  ödenebilecek. enflasyonun yüzde 100’ü bulduğu bir ülkede bu söz verilen yardımın reel olarak yarı yarıya azalması demek. İnşaat maliyetlerinin bir yılda yüzde 98 arttığı göz önüne alınırsa, yapılan yardımlarla 100 bin yerine 50 bin konut yapılabilmesi demek. Böyle bir durumda o yardımlara açıklandığı gün ile ödendiği gün arasındaki KKM getirisi kadar 'faiz ödenmesi' gerekmez mi! Aksi takdirde zaten el kesesinden yapılan bu yardımlar, sadakaya dönüşmez mi!" değerlendirmesini yaptı. 

Yazının tamamını okumak için tıklayın