Gündem

Fatih Altaylı: 2018'de seri üretime geçilecekti, kim bilir belki tanklar da, aynen 250 bin konut gibi seçimden sonra teslim edilecektir

11 Ekim 2022 12:08

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 2007 yılında yerli ve milli olan Altay Tankı'nın üretilmesine karar verildiğini belirterek, "2012 yılında iki adet ana prototip tamamlandı. Tüm testleri yapıldı ve 2015 yılında seri imalata geçme kararı alındı. Otokar 10 adet tankı bitirmişti. Bu arada Altay tankı için herkes kuyruktaydı! Suudi Arabistan, Azerbaycan, Katar orduları bu tankı almak istiyor, Türkiye bu tanklar için teklif veriyordu.

Yıl 2013’tü. Bu arada Tümosan’ın motor yapma çabaları da devam ediyordu. Ancak proje bir türlü bir sonraki aşamaya geçemiyordu." diye yazdı.

2018 yılında Altay tankının seri üretimini yapmak için ihaleye çıkıldığını, ihaleyi Ethem Sancak'ın BMC'sinin kazandığını hatırlatan Altaylı, "BMC’nin bir ortağı da Katar Ordusuydu. Bir süre sonra ihale şartnamesinde olmayan bir hamle gerçekleşti. Sancak-Katar ortaklığının tankı yapabilmesi için, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Tank Palet Fabrikası bu ortaklığa verildi.

Ancak aradan yıllar geçiyor, Altay tankının üretimine geçilemiyordu. 2015’te teslim edilmesi öngörülen tankın prototipleri 2013’te bitmiş, üretim ihalesi 2018’de yapılabilmişti ama üretim başlamıyordu. Bir süre önce bir gelişme daha oldu. Ethem Sancak, BMC’deki hisselerini ani bir şekilde iktidara yakın bir başka gruba, demir çelik yatırımları ile bilinen Tosyalı Holding’e devretti.

Ve ihaleden bu yana 5 yıla yakın bir süre geçtiği halde ortada ne bir tank var ne de herhangi bir gelişme. Kim bilir belki tanklar da, aynen 250 bin konut gibi seçimden sonra teslim edilecektir." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...