Gündem

Fason şirketlerin 'sahte sigorta' uygulaması işçileri mağdur ediyor

'Sahte sigorta' uygulaması uygulanan işçilerin emekli olabilmeleri için tekrar çalışmaları isteniyor

28 Aralık 2019 18:53

İzmir Çiğli Organize Sanayi'de yaygın olan tekstil iş kolundaki fason şirketler, çalışanlarına sahte sigorta uyguluyor. Sahte sigorta uygulamasının mağduru olan işçilere Sosyal Güvenlik Kurumu yardım etmediği ve ya geçmişe dönük rapor paralarını istediği ya da emeklilik ücretlerini geri istediği öğrenildi. Patronun sahte sigorta yaptığı günler kadar tekrar çalışmaları istenen işçiler de bulunuyor. 

Evrensel'in haberine göre, Sahte sigorta mağduru tekstil işçisi Yeter Yönel, 2010 yılında yaklaşık 8 ayının 'Miknaş Tekstil'de sahte sigorta yüzünden boşa gittiğini dile getirdi. Çalıştığı firmanın dünyaca ünlü büyük markalarla çalıştığını söyleyen Yönel, mağduriyetine dair SGK’ya de başvurduğunu ancak aldığı cevabın “Eğer bu 8 ay emekliliğine etki ederse aldığın maaşa el koyarız” olduğunu söyledi.

"Hâlâ bir gelişme olmadı"

Meki Erdem isimli bir başka işçi ise 'Rüzgar Tekstil'de çalıştığı 2011-2012 yıllarında yaklaşık 18 ayının sahte sigorta yüzünden boşa gittiğini söyledi. 'Rüzgar Tekstil'in 'FB Tekstil'e bağlı olduğunu ve dünya markalarına üretim yaptığını belirten Erdem, “SGK’ye gittim, soruşturma başlattılar ancak hâlâ bir gelişme olmadı. Çıkacak sonuca göre dava açacağım” dedi.

4 ay için 4 yıldır bekliyor

Bir başka tekstil işçisi Gülcan Yücebay ise dünyaca ünlü firmalara üretim yapan 'Baran Tekstil’de çalıştığı yaklaşık 4 aylık dönemde sahte sigorta yapıldığını ifade etti. SGK’ye gittiğini ve yetkililerin kendisine prim günlerinde şaibe olduğunu söylediklerini ifade eden Yücebay, “Dava açmak istiyorum ama SGK inceleme yaptığı için şu an dava açamıyorum. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen bir gelişme olmadı” diye konuştu.

"Günlerin sahte işlendiyse işin zor" cevabı verildi 

Başka bir tekstil işçisi Gül Dönmez ise 2014-2015 yılları arasında 'ERY Tekstil’de yaklaşık 8 ayının sahte sigorta yüzünden boşa gittiğini söyledi. Çevresinde birçok işçinin aynı durumdan mağdur olduğunu ifade eden Dönmez, “SGK’ye giden kimse bir faydasını görmedi, ben de o yüzden gitmedim” dedi.

Nuriye Akın ise 'Megi Tekstil’de çalıştığı dönem 550 günün sahte çıktığını belirterek, söz konusu firmanın 5-6 ayda bir isim değiştirdiğini, asıl firmanın 'Beta Tekstil' olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 4 ay önce emekli olmak için SGK’ye başvurduğunu belirten Akın, “Günlerin sahte işlendiyse işin zor” cevabını aldığını ifade etti. Bir yandan dava sürecini başlatmaya çalışan Akın, diğer yandan ise sahte sigortalı sayılan günleri için tekrar çalışmak zorunda kaldığını belirtti.