Gündem

Faruk Bildirici: Aslı Aydıntaşbaş, o akşam Karaköy Lokantasında Barkey ile yemek yiyen kişinin kendisi olduğunu açıklamak için neden bekledi?

"Her şekilde bir vicdani sorumluluktan bahsedilebilir”

13 Ağustos 2022 07:48

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Gezi Parkı davasında ağırlaştırmış müebbet hapis cezası alan iş insanı Osman Kavala'ya "casusluk" suçlaması yöneltilmesine gerekçe olarak gösterilen akşam yemeğinde beraber olduğu iddia edilen Henri Barkey’in o akşam Kavala ile değil kendisiyle baş başa yemek yediğini duyurduğu gazeteci Aslı Aydıntaşbaş’ı eleştirdi. “Aslı Aydıntaşbaş o akşam Karaköy Lokantasında Barkey ile yemek yiyen kişinin kendisi olduğunu açıklamak için neden bekledi?” diye soran Bildirici, “Açıklama için Henri Barkey'i beklememeliydi” kanaatini aktardı.

“Gazetecinin biriyle yemek yemesi suç değil. Aslı Aydıntaşbaş’ın Henri Barkey ile o akşam yemekte buluşması da suç değil. Öyleyse gizlenmesi için de bir neden olmamalıydı” diyen Bildirici, “Osman Kavala hakkındaki davanın sonuçlanmasından sonra bir gazeteci olarak Aslı Aydıntaşbaş’ın o akşam Karaköy Lokantası’nda Henri Barkey ile yemekte olduğunu açıklamasının önünde bir endişe engeli kalmamış olsa gerek. Hâlâ gazeteci ise kamu yararını gözetmek ve yanlış haberleri düzeltmek birinci önceliği olmalıydı” görüşünü aktardı.

Bildirici, “Aslı Aydıntaşbaş, 18 Temmuz 2016’da Henri Barkey ile Karaköy Lokantası’nda buluştuğu sırada Cumhuriyet gazetesinde düzenli olarak köşe yazıları yazıyordu. Ama bir yandan da 2015’ten itibaren ECFR’de çalışmaya başlamıştı. Bu durumda Henri Barkey ile görüşürken ‘aktif gazeteci’ miydi, ‘profesyonel araştırmacı’ mı? Bu sorunun da yanıtlanması gerek. Ama her şekilde bir vicdani sorumluluktan bahsedilebilir” diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.