Gündem

Farklı isimle kadınlarla görüşüp, görüntülerini kaydedip, şantaj yapıp ceza almayabilirsiniz!

4860 fotoğraf için “yeniden suç işlemez” kanaati

12 Kasım 2019 12:54

Ankara’da, sosyal medyayı etkin kullanan herkesi yakından ilgilendiren bir karara imza atıldı. Üniversite öğrencisi kadına kendisini polis olarak tanıtan, zaman içerisinde kadının gönderdiği fotoğrafları bilgisayarına kaydeden ve daha sonra cinsel ilişkiye girmesi için kadına şantaj yapan kişi, ceza almadan kurtuldu. Mahkeme, bu hükme varırken, kadınla yapılan görüntülü konuşmaların ve gönderilen fotoğrafların izinsiz arşivlenmesini “rıza” olarak niteledi ve bunların kayda alınmasını ayrı bir suç unsuru olarak görmedi. Mahkeme, bilgisayar ve telefonundan farklı kadınlara ait 4860 fotoğraf ve görüntü çıkan sanığın cezasını “bir daha suç işlemeyeceği” kanaati ile erteledi. 

Ankara’da, bilgisayarından farklı kadınlara ait 4 bin 860 fotoğraf ve video kaydı çıkan sanığın ceza almadan kurtulması ile ilgili detaylar belli oldu. 

İddianame ve karara göre, Ankara’da aşçı olarak çalışan sanık, geçtiğimiz yıl bir üniversite öğrencisi kadınla sosyal medya üzerinden tanıştı. Sanıkla kadın yaklaşık 3 ay boyunca görüşmelerini sürdürdü. Bu süreçte, sanık, kadına kendisini polis olarak tanıttı ve bir büyükelçilikte 5 yıldır görev yaptığını söyledi.

Kadın, görüşmeler sırasında sanığa çıplak fotoğraflarını gönderdi. Sanık, kadının rızasını almadan hem bu fotoğrafları arşivledi hem de görüntülü yaptıkları konuşmaları kayda aldı. Bir süre sonra da farklı hesaptan kadına yazarak, söylediği kişiyle ilişkiye girmesini, aksi takdirde bu görüntü ve fotoğrafları ailesine ve arkadaşlarına göndereceğini söyledi. Şantaj uzun süre devam etti ve kadın söylenen kişiyle görüşmeyi kabul etti. Kadın, bu sırada polisi de haberdar etti ve sanığı buluşma sırasında suçüstü yakalattı.

“Yeniden suç işlemez”

Sanık, duruşmalarda, kadına şantaj yaptığını ve üçüncü bir kişiyle cinsel ilişkiye girmeye zorladığını kabul etti ancak böyle bir kişi olmadığını aslında kendisiyle cinsel ilişkiye girmesini istediğini anlattı. 

Ankara 47. Asliye Ceza Mahkemesi, bu itiraf nedeniyle sanığı 2 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme, bu cezayı, duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis ve 24 taksitte ödenmek üzere 10 bin lira para cezasına indirdi. Mahkeme, bu cezayı da “yeniden suç işlemeyeceği” kanaati hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kapsamına aldı ve 5 yıl erteledi.

“Rızası var”

Mahkeme, sanığın kendisini polis olarak tanıtması, sosyal medya hesaplarında polis kıyafetiyle fotoğrafına yer vermesini suç saymadı.

“Özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan da beraat kararı veren mahkeme, bu kararına, kadının kendi rızasıyla fotoğraflarını göndermiş olmasını gerekçe gösterdi. Kadının farklı bir kişi olarak tanıdığı kişiye gönderdiği fotoğrafların arşivlenmesi ve görüntülü konuşmaların izinsiz kayda alınması ise suç sayılmadı.

Kadının avukatı Ceren Şimşek, mahkemenin “rıza” yorumunun çok tehlikeli olduğunu belirterek, kadının kandırıldığını, izin vermemesine rağmen görüntülerinin arşivlendiğini ifade etti. Şimşek, davadaki tek kazanımın, mahkemenin, sanığın telefonundan çıkan diğer fotoğrafların incelenerek, suç unsuru bulunması durumunda işlem yapılması için suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmesi olduğunu vurguladı.