Politika

Farklı cezaevlerinde tutulan beş kardeş Adalet Bakanı'na soruldu

HDP Milletvekili Ebru Günay soru önergesinde Bakan Gül'e "Mahpusların ikamet yerlerine yakın cezaevlerine nakledilmeleri ile ilgili bir çalışmanız var mı" diye sordu

24 Eylül 2019 20:32

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Hakkarili beş kardeşin farklı cezaevlerinde tutulmasını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile gündeme taşıdı.

“Hakkari’de yaşayan baba Ahmet Ertunç’un beş oğlu farklı cezaevlerinde bulunmaktadırlar. Fırat Ertunç Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde, Murat ve Recep Ertunç Tekirdağ T Tipi Cezaevi’nde, Ferhat ve Ali Ertunç kardeşler ise Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulmaktadırlar” bilgisini paylaşan Günay “Geçtiğimiz günlerde Kamu Denetçiliği Kurumu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına dayanarak, mahpusların ailelerinin bulunduğu illere nakledilmesi gerektiğini, eğer ailenin ikamet ettiği bölgelerdeki cezaevlerinde kapasite doluysa ailelerine yakın bir cezaevine göndermeleri gerektiğini belirtmiştir” hatırlatmasında bulunarak Adalet Bakanı Gül’e şu soruları yöneltti:

  1. Anne-baba ve beş kardeşin kendileri tarafından, Bakanlığınıza ve Savcılıklara gönderilen kaç nakil dilekçesi vardır, bu dilekçelere verilen cevaplar nelerdir? 
  2. Baba Ahmet Ertunç şimdiye kadar beş oğlunun Hakkari Cezaevi’ne veya ikamet ettikleri Hakkari’ye yakın cezaevine nakledilmeleri ile ilgili verdikleri dilekçelerin cevapsız kaldığını belirtmiştir. Baba Ahmet Ertunç’un verdiği dilekçeler hangi gerekçe işe işleme konulmamıştır? 
  3. Beş kardeşin Hakkari Cezaevi’ne veya Hakkari’ye yakın bir cezaevine nakledilmeleriyle ilgili bir girişimde bulunacak mısınız? 
  4. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiyelerini dikkate alarak, mahpusların ikamet yerlerine yakın cezaevlerine nakledilmeleri ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?