Ekonomi

Faiz kararının perde arkası: Erdoğan'a faizin ne zaman düşürüleceğine ilişkin taahhüt mü verildi?

TCMB, perşembe günü politika faizini rekor seviyede artırarak son 4 yılın zirvesine çıkarmıştı

27 Ağustos 2023 13:04

Ekonomi gazetecisi Barış Soydan, Merkez Bankası'nın 750 baz puan ile piyasa beklentilerinin üzerinde bir artırım ile politika faizini yüzde 17,5'ten yüzde 25'e çıkarılırken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nasıl ikna edildiğini yazdı.

Barış Soydan, 10haber.net'teki yazısında beklentileri aşan faiz kararının arkasında kur korumalı mevduata (KKM) ilişkin endişeler olduğunu belirtti. Soydan'ın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Erdoğan'a KKM'deki gidişatın sürmesi halinde bütçe açığının iyice patlayacağını, yerel seçim öncesi yapılması planlanan maaş zamları ve sosyal transferlerde zorluklar oluşacağını, bu nedenle de faizin zamana yayılmadan, erkenden artırılması gerektiğini belirtti.

Soydan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in cuma günü kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ başına kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerinin artırılacağını belirttiğini hatırlarak "Kredilerde seçici destekler ile büyük olasılıkla yılbaşına kadar idare edilmeye çalışılacak" ifadelerini kullandı.

Barış Soydan ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ekonomi yönetiminde 750 baz puanlık artırımla ilgili yapılan konuşmalarda sürekli 'bir sürelik, bir süre için' vurgusu yapılıyor. Deneyimli isimler bunu 'Büyük olasılıkla Erdoğan'a faizin ne zaman düşürülmeye başlanacağına dair bir taahhüt de verildi' şeklinde yorumluyor"