Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında 1990’lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayeti işledikleri iddiasıyla açılan davada tüm sanıklar hakkında yeniden beraat kararı verildi. Mahkeme, istinaf mahkemesinin daha önceki beraat kararını bozmasına rağmen ilk kararında ısrarcı oldu ve davayı beraatle sonuçlandırdı.
Yine faili meçhul kaldı
İddianameye göre sanıklar, 1993-96 yılları arasında Abdülmecit Baskın, Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan’ı öldürmekle suçlanmıştı.
İddianamede, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven ve Muhsin Korman’ın ‘suç işlemek amacı kurulan silahlı örgüte üye olmak’ ve ‘adam öldürmeye iştirak etmek’ suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.
Beraatlar İstinaf’tan dönmüştü
Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Aralık 2019’da dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, dönemin Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, eski MİT yöneticisi/emekli Albay Korkut Eken, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve özel harekat polislerinin aralarında olduğu 19 sanık hakkında beraat kararı vermişti. Ankara Bölge Adliye (istinaf) Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, sanıklar hakkında verilen beraat kararlarının bozulmasına hükmetmişti. Bozma kararı sonrası dosya bir kez daha Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı.
“41 hakim, 13 savcı değişti”
Davanın bugünkü duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı, tüm sanıkların beraatını talep etti. Daha sonra sanık avukatları mütalaaya karşı savunmalarını yaptı. Söz alan müşteki avukatlarından Levent Kanat, "Gelmeden kontrol ettim, bütün yargılama boyunca 41 hakim, 13 savcı değişmiş. Bu kadar hakim bolluğunda fail yokluğu yaşadık. Bu hakimler arasında bugün AYM üyesi olan da Yargıtay üyesi olan da BAM üyesi olan da var" dedi.
18 beraat 1 düşme kararı
Verilen aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, sanıklar Ağar, Şahin, Eken, Yıldırım ile eski özel harekatçılar Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Abbas Selim Sueri, Nurettin Güven, Muhsin Korman, Enver Ulu, Seyfettin Lap, Alper Tekdemir, Lokman Külünk, Uğur Şahin, Yusuf Yüksel, Ercan Ersoy, Ayhan Özkan ve Ahmet Demirel’in “suç işlediklerinin sabit olmadığı” gerekçesiyle beraatına hükmetti. Mahkeme ayrıca yargılama aşamasında hayatını kaybeden Ziya Bandırmalıoğlu yönünden de düşme kararı verdi.
İstinaf “deliller yeterince tartışılmadı” demişti
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, 2021 yılında verdiği bozma kararının gerekçesinde, bazı sanıkların savunmalarının alınmadan hüküm kurulduğunu belirtilerek, dava kapsamında delillerin yeterince tartışılmadığına vurgu yapmıştı. Gerekçede şöyle denilmişti: “(…) Mahkeme kararlarının İstinaf denetimine olanak sağlayacak şekilde açık olması ve Dairemizin bu işlevini yerine getirebilmesi için, sonuca etkili tüm argümanların, kararın dayandığı tüm kanıtların, bu kanıtlara göre mahkemenin ulaştığı sonuçların, iddia, savunma ve dosyadaki diğer belgelere ilişkin değerlendirmelerin açık olarak gerekçeye yansıtılması, hükme esas alınan deliller ile dosya kapsamında bulunmasına rağmen gerekçeli kararda zikredilmediğinden zımnen reddedildiği değerlendirilen delillerin genel soyut ifadelerle açıklanması ve/veya hiç tartışılmaması yerine, istinaf denetimine olanak verecek şekilde iddiaya konu olaylar bakımından ayrı ayrı tartışılıp değerlendirilmesi ve açıkça karar yerinde gösterilmesi gerektiğinin gözetilmemesi…”
CMK hükümlerine aykırı davranıldı
İstinaf kararında, Tarık Ümit’in kaçırılmasından önce yapılan görüşmeye dair bant çözümleri ve Ayhan Çarkın’ın beyanları gibi çok sayıda delilin yeterince araştırılmadığı ifade edilerek, cinayetlerde kullanan mermilerle ilgili olarak “Yerel Mahkeme, cinayetlerde ele geçen kovan ve mermi çekirdeklerinin menşei, kullanımlarına ilişkin aidiyetleri, bunların ve diğer maddi olguların birbirleri ile ilişkisi, itham edilen failler, hedef alınan maktuller, organizasyon, oluş ve netice itibariyle olaylar arasında bir irtibat bulunup bulunmadığını değerlendirmediği” kaydedilmişti. Dava kapsamında maddi olaylarla uyuşan bildirimlerinin irdelenmemek suretiyle, yetersiz gerekçe ile hüküm kurulduğuna dikkat çekilen gerekçede, sanıklar hakkında beraat kararları verildiği sırada uygulama maddesinin gösterilmemesi suretiyle de CMK hükümlerine de aykırı davranıldığı ifade edilmişti.
|