Gündem

Fahri trafik müfettişi adaylarından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya görevlendirme talebi

Bu yıl 4-10 Mayıs ‘’Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’’ ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

08 Mayıs 2024 14:25

Bu yıl 4-10 Mayıs ‘’Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’’ ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandığı haftada fahri trafik müfettişi adayları, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya görevlendirme talebinde bulundu.

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Basın Sözcüsü Halis Kahraman'ın aktardığına göre bugün Türkiye genelinde, aralarında spor yorumcusu Erman Toroğlu, gazeteci Yazgülü Aldoğan, Metin Akpınar, Mehmet Ali Erbil gibi popüler isimlerin de bulunduğu asker, polis, avukat, öğretmen gibi her meslek grubundan yaklaşık 34 bini aşkın fahri trafik müfettişi görev yapıyor.

Trafik Güvenliği konusunda duyarlı, büyükşehirlerdeki kuralsızlığın önüne geçmek isteyen çok sayıda Fahri Trafik Müfettişi adayı var. Ancak buna rağmen yeni trafik müfettişi adaylarına İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yıllardır onay verilmiyor. Oysa yasa, bir ilde trafik tescile kayıtlı motorlu araç sayısının binde 2'si kadar trafik müfettişi olmasını öngörüyor.

''İstanbul'daki sayı yetersiz''

Bu yıl Ocak ayı itibarıyla İstanbul'da trafiğe kayıtlı motorlu araç sayısı yaklaşık 5 milyon 455 bin. Yani İstanbul'da yasa uyarınca 10 bin 900 fahri müfettiş olması gerekiyor. Oysa İstanbul'da hâlen fahri trafik müfettişi sayısı 4 bin 500 civarında.

İstanbul'dan müfettiş olmak için başvuran adaylar görevlendirme için iki ya da üç yıldır beklediklerini ifade ediyorlar.

İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya talep

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde vatandaşlar, fahri trafik müfettişi olmadıkları hâlde fahri müfettiş gibi görev yapıyorlar, trafikteki kuralsızlıkları kolluk görevlilerine ihbar ediyorlar. 

Türkiye genelinde ve megakent İstanbul'da her yıl motorlu taşıt sayısı arttığından, İstanbul'da 6 bin 400 müfettişe ihtiyaç duyulduğundan, üstelik binlerce müfettiş adayları olmasından dolayı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan yeni fahri trafik müfettişi adaylarına görevlendirme onayı verilmesini istiyorlar.

Fahri trafik müfettişi ne yapar?

Türkiye genelinde, trafik kolluk görevlilerinin (Polis-Jandarma) bulunmadığı noktalarda onlara trafik denetimi görevinde yardımcı olmak amacıyla, sivil inisiyatif olarak hiçbir beklentisi olmadan trafik kazalarında yaşanan can kayıplarını önlemek için trafik denetimi görevi üstlenen Fahri trafik müfettişleri, 1997 yılından beri görev yürütüyor.