Gündem

F Oturumu: Ağır hasta tutsak Fadime Çelebi serbest bırakılsın

Fotoğraf kaynak: Jinnews

24 Ağustos 2024 14:37

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, "F Oturması" eylemlerinin 648'inci haftasında dernek binası önünde açıklama yaptı. Bu haftaki eylemde yüksek tansiyon ve kronik sinüzit hastası Fadime Çelebi için adalet istendi.

Açıklama, İHD Hapishane Komisyonu’ndan Mukaddes Şamiloğlu tarafından okundu. Hasta tutsak Fadime Çelebi’nin yüksek tansiyon ve kronik sinüzit hastası olduğu, uzun süredir devam eden taşikardi, görme bozukluğu, kulak çınlaması sorunlarının yanı sıra birçok rahatsızlığı olduğu belirtildi.

"Sık sık hastaneye kaldırılıyor"

Yapılan açıklamada, Fadime Çelebi’nin 23 Haziran 2023 tarihinde beynine pıhtı atması sebebiyle tedavisi devam ederken, 12 Temmuz 2023 günü gözaltına alınarak tutuklandığı ve bu nedenle tedavisinin kesintiye uğradığı hatırlatılarak “Fadime’nin eşinin 20 Ağustos 2024 tarihinde komisyonumuza verdiği bilgiye göre, hapishane koşulları ve tedavisinin kesintiye uğraması sağlık durumunda hızlı bir kötüleşmeye neden olduğunu ve gözlerindeki bozukluk ile kulak şikayetlerinin arttığı anlaşılıyor. Sürekli ilaç kullanmak zorunda. Sıkı bir takip gerekiyor ancak beyindeki pıhtının durumunu takip etmek ve uygun tedavinin düzenlenebilmesi için yapılması gereken EMAR incelemesi dahi 2 aydır yapılmıyor. Sağlık durumunun ağırlaşması nedeniyle sık sık acil hastaneye kaldırılıyor” ifadelerine yer verildi.

"Duyarlılığa çağırıyoruz"

Açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi: 

Fadime’nin eşi bize ulaşarak ‘Ailesi olarak büyük endişe içindeyiz. Tedavi maksadıyla serbest bırakılmasını istiyoruz, işlemler tamamlanana kadar da ikametimiz olan ilde bir hapishaneye nakil istiyoruz ancak halen bu taleplerimize bir cevap verilmedi!’ demiştir. 648'inci f oturması kapsamında bu hafta ağır hasta mahpus Fadime Çelebi ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.”