Gündem

Ezgi Apartmanı enkazında oğlu, gelini ve torununu kaybeden anne nöbet tuttu, 40. günde kesik kolonu buldu, bu kolonla ilgili rapor çıktı

26 Mart 2023 09:57

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Ezgi Apartmanı’nın enkazında oğlu, gelini ve 6 aylık torununu kaybeden anne Nurgül Göksu enkaz başında delil nöbeti tuttu. Göksu, 40. günde kesik kolonu buldu. Bu kolonla ilgili rapor çıktı, binanın statiğini etkilediği düşünülüyor.

Birgün yazarı Timur Soykan yazısında, “Zabun çifti, Merkez OnikiŞubat İlçesi’nde, Alparslan Türkeş Bulvarı’ndaki Ezgi Apartmanı’nın 7. katındaki daireye evlendikleri gün, 30 Kasım 2021’de taşınmışlardı. 8 katlı binanın zemin dükkanında Kervan isimli bir pastane vardı. Maraş’ta 4 şubesi olan pastanenin sahibi, şehrin tanınmış iş insanlarından Sami Kervancıoğlu’ydu. AKP’ye yakın iş insanı Sami Kervancıoğlu, 2019’da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı seçilmişti. Sami Kervancıoğlu, 1997’de tamamlanan 16 daireli apartmandan 2003’ten itibaren 9 daire ve dükkanı satın almıştı. Ahmet Can ve Nesibe Zabun çifti de onun kiracısıydı." ifadesini kullandı. 

Soykan yazısında şunları kaydetti:

"2018-2019’da Kervan Pastanesi, yanındaki kapıcı dairesini de almıştı ve hummalı bir tadilatla genişliyordu. Sürekli beton kırılıyordu ve apartmandakiler gürültüden rahatsızdı. Ancak çevresi kapatılan ve inşaatta yapılanları kimse göremiyordu. Apartmanın yöneticisi Mustafa Doğruoğlu, 2021’de binanın ısınma sistemi için anlaştığı firma yetkilileriyle kazan dairesine girdi. Firma yetkilileri binanın ana taşıyıcı sistemi kolon, kiriş ve perde duvarların tahrip edildiğini söyledi ve “Binanızı kontrol ettirin” dediler. Mustafa Doğruoğlu, 14 Eylül 2021’de Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe yazarak firma yetkililerinin bu sözlerini aktardı. Dilekçesinde şöyle diyordu: “… kolonlarda, kirişlerde, perdelerde herhangi bir kesik, kırık gibi farklılıklar varsa bunun irdelenerek gerekli incelemelerin yapılması hususunu arz ederiz.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, apartman yöneticisinin dilekçesine 35 gün sonra yanıt verdi ve şunları yazdı:

“… müdürlüğümüz ekiplerince yapılan incelemeler neticesinde iş yerinin önünde genişletilen yer için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. Maddesi hükümleri doğrultusunda yapı kayıt belgesi alındığı, kazan dairesinde ise mimari projeye aykırı bir duruma rastlanılmamıştır.” 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesi İmar Affı’nı düzenliyordu. Yani bu yanıtla dükkanın kaçak olarak genişletildiği ve imar affına sokulduğu anlaşılıyordu. Bu noktada pastanenin sahibi Sami Kervancıoğlu’nun, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile de fotoğrafları olduğunu söylemek gerekiyor.

Pastanenin tadilatından yaklaşık 1.5 yıl sonra, 6 Şubat 2023 günü saat 04.17’de deprem meydana geldi. Ezgi Apartmanı saniyeler içinde yerle bir oldu. Bina pastanenin olduğu tarafa, caddenin üzerine devrildi. Çevresindeki pek çok apartman ayakta kalmıştı. Arama kurtarma çalışmaları depremin ikinci günü akşamı başladı. Dilekçeyi veren yönetici Mustafa Doğruoğlu, eşi ve iki çocuğuyla hayatını kaybetti. Enkazda bulunan 37 cenaze hep yataklarındaydı ve bu da binanın hemen çöktüğünü gözler önüne seriyordu. Nurgül Göksu, oğlu, gelini ve henüz 6 aylık torununu toprağa verdikten sonra bir adalet mücadelesi başlattı. Adalet arayışıyla ayakta duruyordu.

Apartman yöneticisinin verdiği dilekçeyi ve cevap yazısını buldu. Daha sonra pastanedeki tadilat devam ederken ısıtma sistemi için gelen firma yetkililerinin çektiği fotoğraflara ulaştı. Nurgül Göksu, gazetecilere konuşmuş ve pastanenin kolonları kestiğini anlatmıştı, dilekçeyi fotoğrafları Cumhuriyet gazetesinden Kardelen İnce haberleştirmişti. Kervan Pastanesi’nin sahipleri kolon kestikleri iddiasını yalanlıyordu. Ezgi Apartmanı’nın müteahhidi Yakup Aktaş ise yıkıma pastanenin neden olduğunu iddia ediyordu.

Depremden bir ay sonra Nurgül Göksu, enkazın kaldırıldığını duydu ve oraya koştu. Enkazın önünde artık adalet için nöbet tutuyordu. İlerleyen yaşlarına rağmen annesi ve babası da ona eşlik ediyordu. Her sabah saat 06.00’da enkaza geliyorlar ve hava kararana, iş makineleri çalışmayı bitirene kadar kesilen kolon, kiriş ve tahrip edilen perde duvarlardan bir iz, delil arıyorlardı.

Nurgül Göksu, pastaneye yapılan asansörün parçalarını enkazda cep telefonuyla görüntüledi. Adalet nöbetinin 15. gününde, 20 Mart 2023’te kepçe fayansları kırarken telefonuyla kayıt yaptı ve alttan bir kolon çıktı. Nurgül Göksu, kesilen kolonu bulduğunu söyleyerek savcılığa haber verdi. Savcılık ve bilirkişi gelerek inceleme yaptı. Telefonuyla çektiği görüntüleri de savcılığa teslim etti.

İnşaat mühendislerinden oluşan bilirkişinin hazırladığı 24 Mart 2023 tarihli raporda şöyle denildi:

“40 cm çapında, yuvarlak kesitli bir adet kolon bulunduğu görülmüştür. Statik projesinde söz konusu kolonun dükkanın zemin katı ile asma katı arasında tasarlanmış bir kolon olduğu ve projesine göre binanın normal katlarında ilgili kolonun bulunmadığı tespit edilmiştir.”

Bu kolonun mimari projede ise gösterilmediği anlatılan rapor şöyle devam etti:

“Mahallinde yapılan incelemelerde, bahsi geçen kolonun yerinde olmadığı ve kesilmiş olduğu görülmüştür. Söz konusu kesilen kolonun binanın statik yapısına etki edeceği düşünülmekle birlikte, binanın yıkımına neden olup olmadığının, konunun uzmanlarınca statik hesaplar kapsamında yapılacak inceleme ve değerlendirmeler sonucunda tespit edilebileceği düşünülmektedir.”