Ekonomi

EYT’nin sosyal güvenliğe maliyeti belli oldu

"Kimse, böyle bir yapıda yeni bir EYT ya da benzeri uygulama beklemesin"

08 Kasım 2023 07:42

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinin, sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkisini ve aktif/pasif oranına nasıl yansıdığını kaleme aldığı yazısında, "2022 Aralık sonu itibarıyla 2.01 çalışan ile bir emeklinin maaşı ödeniyordu. Ağustos sonu itibarıyla artık 1.68 çalışan, bir emekliyi finanse ediyor. Ve bu oran son 15 yılın en düşük oranı" bilgisini paylaştı. 

Doğan, mevcut yapının daha fazla sürdürülemeyeceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu tabloda aktif çalışanlar içinde çırak, stajyer, kursiyerler de var. Bunları çıkardığımızda aktif/pasif oranı 1.50’ye kadar düşüyor. Bu da şu anlama geliyor ki, sosyal güvenlik sisteminde artık 1.50 çalışan, bir emeklinin maaşını ancak ödüyor. 
(...)
Bundan dolayı; 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’nda; sosyal güvenlik sistemi kapsamının artırılmasından, tamamlayıcı emeklilik sisteminden, tamamlayıcı sağlık sisteminden, SGK’nın mali yapısının güçlendirilmesinden, aylık bağlama oranından ve emeklilik yaşında değişiklikten, özetle sosyal güvenlikte reformdan bahsediliyor. Çünkü mevcut yapı daha fazla sürdürülemez. Şunu da belirteyim, kimse gönül koymasın ama böyle bir yapıda yeni bir EYT ya da benzeri uygulama beklenmesin derim." 

Yazının tamamı için tıklayın.