Gündem

EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), yasası ile ilgili son durum ve gelişmeler merak edildi. Bakan Bilgin'den EYT ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Vedat Bilgin'in EYT açıklaması sonrası EYT konusu gündem oldu. EYT ile ilgili son gelişmeler araştırılmaya başlandı. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

06 Ekim 2022 13:59

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT'liler) için çözüm formülü üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bakan Bilgin, EYT ile ilgili açıklamalar yaptı. Vedat Bilgin EYT açıklaması sonrası EYT konusu gündemde yer aldı. Yaklaşık 5 milyon kişinin emekliliğini etkileyecek olan ve çalışmaları süren EYT düzenlemesi için tarih merak edildi. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir? İşte, EYT son durum:

EYT ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'yle ilgili olarak "EYT çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra onu Meclis’e intikal ettiririz" demişti.

Bakan Bilgin, TRT Haber yayınında soruları yanıtladı. Bilgin'in EYT ile ilgili açıklamaları şöyle: 

''Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda, 1999’da Türkiye’de ‘reform’ denilen bir uygulama yapılmış. Ve o tarihten önce işe başlayanların emeklilik için gereli olan şartları değiştirilmiş. Prim gün sayıları, prim ödemeleri ve yaş emeklilik şartlarına eklenmiş.

Bizim emeklilik sistemimizdeki denge bozulmuş. Bunu etkileyen faktörlerden biri de nüfustaki yaşlanma. Biz burada EYT’lilerin sorunun çözümüne yönelik bir çalışma içindeyiz. Tek tip bir düzenleme olacak. Bütün çalışanların gerçek verileri elimizde. Biz bu çalışmayı aralıkta Meclis’e sunacağımızı duyurduk. Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok.''

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) nedir?

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. Bu tanımlamaya uyan kişilere EYT'li deniyor.

Bu kapsamda bakıldığında EYT'li grubunu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalı kişiler oluşturuyor.

TIKLAYIN | Bakan Bilgin: EYT’lilerin sorunun çözümüne yönelik bir çalışma içindeyiz; tek tip bir düzenleme olacak