Gündem

EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), yasası ile ilgili son durum ve gelişmeler merak edildi. Bakan Bilgin'den EYT ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

08 Eylül 2022 14:07

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT'liler) için çözüm formülü üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 5 milyon kişinin emekliliğini etkileyecek olan ve çalışmaları süren EYT düzenlemesi için tarih merak edildi. Bakan Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT'liler)düzenlemesi hakkında açıklamalar yaptı. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari ücreti önceki yıla göre yüzde 80 arttırdık. Önümüzdeki dönem içerisinde sözleşmeli personel ve EYT sorununu çözüyoruz" dedi.

EYT nedir?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi.

EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

EYT ne zaman çıkacak?

EYT konusundaki bir soru üzerine Bilgin, bu konudaki teknik çalışmanın biraz daha zaman alacağını söyledi. Bilgin, "Tek bir formül üzerinde duruyoruz, ama henüz sonuçlandırmadık. EYT aralık ayı gibi gündeme gelir" demişti. (AA)

"Sözleşmeli personel ve EYT sorununu çözüyoruz"

Bilgin açıklamasını, “Sorunların çözümü için tedbirler alıyoruz. Asgari ücreti önceki yıla göre yüzde 80 arttırdık. Önümüzdeki dönem içerisinde sözleşmeli personel ve EYT sorununu çözüyoruz. Dosya dosya açarak çözeceğiz. Türkiye’nin emekçileri endişe etmesin. Türk devleti sosyal bir devlettir. Büyük Türkiye yolunda daha emin adımlar ile yürüyeceğiz” şeklinde sürdürdü. (İHA)

TIKLAYIN | Bakan Bilgin'den 'EYT ve sözleşmeli personel' açıklaması