Ekonomi

“EYT’lilerin tamamına emeklilik hakkı verilmeyeceği konuşuluyor”

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, EYT’liler için konuşulan Finlandiya modelinin emeklililer arasında adaletsizlik yaratacağı değerlendirmesini yaptı

18 Eylül 2019 09:37

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde emeklilikte yaşa takınlanlar için umut ışığı doğduğunu söyledi. Doğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevlendirdiği Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Vedat Bilgin ile EYT’lilerin ön görüşme gerçekleştirdiğini yazdı.

Son bir haftadır EYT’liler için model arayışının olduğunu vurgulayan Doğan, “EYT’lilerin tamamına emeklilik hakkı verilmeyeceği konuşuluyor” dedi.

EYT’lilerin gündeminde “Fnlandiya modeli” olduğunu dile getiren Doğan,  “Finlandiya’da en düşük emekli aylığı 1.200 Euro (7.500 lira) civarında. Bu maaşı alan emekliler dar gelirli sayılıyor ve geçinmekte zorluk çekiyor. Bizde ise en düşük emekli aylığı SSK’lı olarak 2.000 lira ki, bundan da düşük alanlar var. Bu şartlarda siz, EYT’lilere, Finlandiya modelini uygulayalım derseniz, her bir yıl için daha düşük emekli aylığı verirseniz, bu kişiler hem çok düşük maaş alırlar hem de diğer emekliler ile aralarında uçurum ve adaletsizlik oluşur. Bu sefer de EYT’liler ileride emekli maaşlarının artırılmasını talep eder. Bu nedenle Finlandiya modeli bize uymaz” ifadesini kullandı.

Yazının devamı için tıklayın