Gündem

EYT: Emeklilikte Yaşa Takılanlar nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), yasası ile ilgili son durum ve gelişmeler merak edildi. Bakan Bilgin'den EYT ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Vedat Bilgin'in Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) açıklaması sonrası Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu gündem oldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son gelişmeler araştırılmaya başlandı. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir?

10 Kasım 2022 16:43

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT'liler) için çözüm formülü üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bakan Bilgin, EYT ile ilgili açıklamalar yaptı. Vedat Bilgin Emeklilikte Yaşa Takılanlar açıklaması sonrası Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu gündemde yer aldı. Yaklaşık 5 milyon kişinin emekliliğini etkileyecek olan ve çalışmaları süren Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi için tarih merak edildi. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar nedir, ne zaman çıkacak? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum nedir? İşte, EYT: Emeklilikte Yaşa Takılanlar son durum:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamuoyunda "EYT" olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanların durumuyla ilgili, "Bakanlığımız sürdürdüğü görüşmeleri tamamladıktan sonra çalışmaya nihai halini verip TBMM'ye sunacak ve uygulama takvimi, TBMM tarafından belirlenecektir" bilgisini paylaştı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, EYT konusunda kamuoyunda bazı yanıltıcı haberlerin yer aldığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Bakanlığımız, emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenleme konusunda başta işçi ve işveren örgütleri olmak üzere, odalar ve diğer ilgili sivil kuruluşlarla sürdürdüğü görüşmeleri tamamladıktan sonra çalışmaya nihai halini verip TBMM'ye sunacak ve uygulama takvimi, TBMM tarafından belirlenecektir."

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün yaptığı konuşmada, EYT'nin 15 Ocak 2023’te  yürürlüğe girmesi için hazırlık yapıldığını belirtmişti. (AA)

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) nedir?

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. Bu tanımlamaya uyan kişilere EYT'li deniyor.

Bu kapsamda bakıldığında EYT'li grubunu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalı kişiler oluşturuyor.