Gündem

ABD'deki davada karar çıktı, Eylem Tok'un oğlu Cihantimur iade süreci boyunca tutuklu kalacak: "O yargıca teşekkürlerimi iletiyorum!"

Cihantimur’un tutukluk halinin devamına karar verildi. Eylem Tok hakkındaki duruşma, eksik belgeler nedeniyle 27 Haziran’a ertelenmişti

20 Haziran 2024 10:37

Güncelleme: 21 Haziran 2024 00:51

T24 Haber Merkezi

İstanbul Kemerburgaz'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olduğu kaza sonrası yurt dışına kaçan ve Türkiye'nin iade talebi üzerine Boston kentinde yakalanan 17 yaşındaki  Timur Cihantimur ile annesi Eylem Tok, bugün ABD'de ikinci hâkim karşısına çıktı. Bugünkü duruşmada kararı açıklayan hakim Donald Cabell, Cihantimur'un iade süreci boyunca tutuklu kalmasına hükmetti. 

Boston John Joseph Moakley Adliyesi'nde görülen duruşmada, Cihantimur'un avukatları, müvekkillerinin tutulduğu Connecticut eyaletindeki çocuk ıslahevi şartlarının uygun olmadığını öne sürerek, Cihantimur'un önce evde gözetim altında tutulmasını talep etti. 

Hürriyet'te yer alan habere göre, Cihantimur'un serbest bırakılması talebine karşı çıkan Savcı Kristin Kearney, Cihantimur'un varlıklı bir ailesi olduğuna dikkat çekerek, ABD'den de kaçmasına yardım edebileceğini öne sürdü.  Kearney, çocuk rehabilitasyon merkezindeki şartların gayet uygun olduğunu belirterek, Timur Cihantimur'un milyon dolarlık evlerde yaşadığı için hapishane şartlarını beğenmemiş olabileceğini ifade etti.

Habertürk'te yer alan habere göre, kararı öğrenen Aci'nin annesi Pervin Aci, "Tutukluluk kararı çok memnun etti beni. Annesi babası vermişler eline en güzel pahalı arabaları. Gelene vursun, gidene vursun. Kendilerinde de 'ben kurtarırım çocuğumu' düşüncesi var. Benim çocuğum olmasaydı bir başka çocuk. Son karadan mutluyum. Herkes bizden ve haklıdan yana" dedi. 

Babası Özer Aci, "Bu davaya başladığımda 1 gün bile tutuklu kalsa bana yeter diyordum. Şu an 5 gün geçti. Tutukluluk devam ediyor. Bu iyi haber. O yargıca teşekkürlerimi iletiyorum. İncelesin, devam etsin. Kaçmaya teşebbüs edebilirler. Buradan da kaçtılar" diye konuştu. 

Eşi Şükriye Aci ise, "Öncelikle kaçma şüpheleri yoksa neden 4 sahte pasaportu yanlarında bulunduruyorlardı? Annelikten bahsetmesin. Herkes bundan çok sıkıldı. Annelik böyle bir şey değil.  Şu anda para da kurtarmayacak onları" dedi.

TIKLAYIN - Eylem Tok ve oğlunun duruşması ertelendi: ABD Savcısı "Timur Cihantimur serbest kalırsa kaçmak için imkana sahip" demiş

Baba Özer Aci ve anne Pervin Aci'nin 18 Haziran’da ABD’de yapılan yargılamaya ilişkin tüm gelişmeleri orada bulunan arkadaşları Mehmet-Gülcan Çiçek ve Boston’daki Türkler Topluluğu yöneticisi Esat Gök’le telefonla görüşerek takip ettiği öğrenildi. 

Duruşma önü, fotoğraf: Hürriyet

Nakli istendi

Hürriyet'in haberine göre gelişmeleri anlık olarak takip ettiklerini söyleyen Aci Ailesi’nin avukatı Hacı Orhan, ''Bizim için, orada ceza almışlar ya da ülkemizde ceza almışlar önemli değil. Önemli olan bir ceza almış olmaları. Mahkemedeki hal ve hareketleri bile ne kadar psikolojilerinin bozulduğunu gösteriyor” dedi.

Connecticut eyaletinde çocuklara ait bir ıslahevinde kalan Timur Cihantimur'un burada hırpalandığı temizlik görevi verildiği iddia edilerek bu sebeplerle de başka bir yere nakledilmek istendiği ancak isteğinin hâkim tarafından reddedildiği öne sürülüyor.

Anne Eylem Tok ceza almayabilir

Dava raporlarına göre, Türkiye, Cihantimur için ‘kasıtsız adam öldürme ve yaralama’, annesi Tok için de ‘suçluyu koruma’ suçlamalarıyla iade talep ediyor. Tok’un Türkiye’ye iadesi durumunda ceza almaması ihtimali de gündemde.

Söz konusu habere göre, Türk Ceza Kanunu 283’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasına göre suç işleyen bir kişinin hükmün infazından kurtulması için yardım sağlayanın anne veya babası olması durumunda aile üyelerine ceza verilmiyor.

Avukatlar, evde gözetim altında tutulmasını istedi

Habetürk'te yer alan habere göre ise bugün Boston John Joseph Moakley Adliyesi'nde görülen duruşmada hakim Donald Cabell, Cihantimur'un iade süreci boyunca tutuklu kalmasına hükmetti.

İkinci kez hakim karşısına çıkan Cihantimur'un avukatları, müvekkillerinin tutulduğu Connecticut eyaletindeki çocuk ıslahevi şartlarının uygun olmadığını öne sürdü. Avukatlar, Cihantimur'un önce evde gözetim altında tutulmasını, bu olmazsa Massachussets'te daha uygun bir yere nakledilmesini talep etti.

Cihantimur'un iade süreci boyunca tutuklu kalacak

Savcı ise Cihantimur'un kaçma riski bulunduğunu belirterek ev gözetimine karşı çıkarken, şu an bulunduğu ıslahevinin şartlarının da kendisi için uygun olduğunu belirtti. 

Habertürk'ün aktardığına göre, yaklaşık bir saat süren duruşma sonunda hakim Donald Cabell, her iki tarafın tezlerinde çok fazla bilgi paylaşıldığını, bunları değerlendirmek için zamana ihtiyacı olduğunu belirtti ve Cihantimur'un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Cabell, Cihantimur'un iade süreci boyunca tutuklu kalmasına hükmetti.

Aci ailesinden karara ilk tepki

Aci'nin ailesi kararın ardından Habertürk muhabiri Alihan Tok'a konuştu. Aci'nin babası Özer Aci, "Çok güzel bir haber. Bu davaya başladığımda 1 gün bile tutuklu kalsa bana yeter diyordum. Şu an 5 gün geçti. Tutukluluk devam ediyor. Bu iyi haber. O yargıca teşekkürlerimi iletiyorum. İncelesin, devam etsin. Kaçmaya teşebbüs edebilirler. Buradan da kaçtılar. Tutukluluk hali devam etmesi beni de memnun etti" dedi. 

Eşi Şükriye Aci ise, "İadeyle ilgili haber alamadık ama tutukluluğunun devamı iyi haber. Biraz daha burnu sürtünsün, annesinin veremediği terbiyeyi orada alsın. Öncelikle kaçma şüpheleri yoksa neden 4 sahte pasaportu yanlarında bulunduruyorlardı? Annelikten bahsetmesin. Herkes bundan çok sıkıldı. Annelik böyle bir şey değil.  Şu anda para da kurtarmayacak onları. Çocuk ve annenin ayrı yargılanmasını, annenin Türkiye'de çocuğun Amerika'da yargılanmasını istiyorum. Onlar bir süre sonra buluşacaklar, onların da ayrılık hissini yaşamalarını istiyorum" diye konuştu. 

Annesi Pervin Aci de, "Tutukluluk kararı çok memnun etti beni. Sevinmedim, acım yine acı ama bu duruma çok sevindim diyebilirim. Anne bir tarafta, çocuk bir tarafta yargılansın. Neredeyse 4 ay oldu, çocuğumu göremedim. Annesi babası vermişler eline en güzel pahalı arabaları. Gelene vursun, gidene vursun. Kendilerinde de 'ben kurtarırım çocuğumu' düşüncesi var. Eylem Tok buraya gelsin, çocuğun Amerika'da kalmasını istiyorum. Biraz ayrı yaşasınlar. Benim gibi bir acı çeksinler. Hasreti, acıyı tatsınlar.  Eline vermişler arabaları. Benim çocuğum olmasaydı bir başka çocuk. Son karadan mutluyum. Herkes bizden ve haklıdan yana" dedi. 

TIKLAYIN - Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'u yakalatan Türk kurye: Sipariş için kapıyı çaldı, karşısında görünce polisi aradı

TIKLAYIN - Adalet Bakanı Tunç'tan, Eylem Tok ve Timur Cihantimur hakkında açıklama: İadeleri için girişimlerimizi sürdüreceğiz

Eyüpsultan'da 1 Mart'ta Cihantimur lüks aracıyla, arızalanan ATV aracını yol kenarında tamir etmeye çalışanlara çarpmış, yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti.

İstanbul'daki kaza sonrası annesi Eylem Tok tarafından önce Mısır'a oradan da ABD'ye kaçırılan Timur Cihantimur, 14 Haziran'da annesi ile birlikte Boston'da yakalanmıştı. Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığınca ABD yetkili makamlarına iletilmişti.​​​​​​​

18 Haziran'da ayrı olarak hakim karşısına çıkarılan anne oğulun kaçma riskine karşı gözaltı halinin devamına karar verilmişti.

Söz konusu kazayla ilgili, "kasıtsız adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Cihantimur'un avukatı, müvekkilinin tutulduğu ıslahevindeki şartlardan memnun olmadığı için yerinin değiştirilmesi isteğini mahkemeye iletmişti, mahkemede 2. duruşma tarihini bir hafta öne çekerek bugün için tarih vermişti.