Gündem

Eylem Tok ve oğlunun duruşması ertelendi: ABD Savcısı "Timur Cihantimur serbest kalırsa kaçmak için imkana sahip" demiş

ABD'de savcılık mütalaasında, annesi Eylem Tok tarafından Türkiye'den kaçırılan Timur Cihantimur'un kefaletle serbest bırakılması halinde kaçma tehlikesinin bulunduğunu ifade edildi

18 Haziran 2024 12:00

İstanbul Kemerburgaz'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olduğu kaza sonrası yurt dışına kaçan Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok, bugün ABD'de saat 18.00'de hakim karşısına çıktı.  Boston'da görülen duruşmada tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Eylem Tok'un duruşması 27 Haziran'a, oğlu Timur Cihantimur'un duruşması ise 20 Haziran'a ertelendi.

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, duruşmadan önce mütalaasını açıklayan ABD'li Savcı Yardımcısı, ABD'de gözaltına alınan 17 yaşındaki Timur Cihantimur'un kefaletle serbest bırakılması halinde kaçacağı uyarısında bulundu. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “Adaletin tecellisi için şüphelilerin ABD'den ülkemize iadeleri hakkında gerekli girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.


İstanbul'da 1 Mart'taki kazada Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve onu yurt dışına kaçıran annesi Eylem Tok'un ABD'de, kazadan 106 gün sonra yakalanmıştı.

TIKLAYIN - Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'u yakalatan Türk kurye: Sipariş için kapıyı çaldı, karşısında görünce polisi aradı

Oğuz Murat Aci’nin ailesine destek vermek için mahkeme önünde döviz açıldı

Duruşmada Türkiye'nin iade için sunduğu deliller ve talep görüşüldü.

Voa Türkçe'nin duruşmayı izleyen muhabiri Mehmet Sumer'in aktardığına göre, Eylem Tok duruşma sonunda izleyiciler arasından kendisine "Bir katil annesi olmak nasıl bir duygu?" diye seslenen bir Türkiye vatandaşına "Allahu ekber" diyerek yanıt verdi.

NTV'nin Reuters'tan derlediği bilgilere göre; tutuklandıklarında Tok ve oğlu, Boston'da yıllık ücreti 46 bin dolar olan özel bir okulu ziyaret etmeye hazırlanıyordu. Tutuklandıklarında Tok'un üzerinde bulunan 5 bin dolarlık nakit para da polis tutanaklarına geçti.

Mahkeme belgelerinde; Türk yetkililerin, Tok ve oğlunun ABD sonrası Küba'ya gitmek için sahte pasaport almaya çalıştığını düşündüğü bilgisi de yer aldı.

Tok'un avukatı Brendan Kelley Kelley, Tok'un serbest bırakılması gerektiğini savunurken, Türk kanunlarında ebeveynlerin çocuklarını korumak için yaptıklarının suç sayılamayacağını, bu yüzden de ABD ile Türkiye arasında iadenin mümkün olmadığını iddia etti.

Kazada hayatını kaybeden Oğuz Murat Aci'nin akrabası Lütfiye Çiçek de mahkeme önündeydi

ABD'li savcı "serbest bırakılmasın" demiş

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, duruşma öncesinde ABD Savcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, 14 Haziran tarihinde mahkemeye mütalaa gönderdi. Mütalaada, Timur Cihantimur'un kefaletle serbest bırakılması talebinin reddi istendi. ABD'li savcı gerekçesinde Cihantimur'un "önemli bir kaçma riski taşıdığına" dikkati çekti.

Cihantimur'un geçmişteki davranışlarının, kefaletle serbest bırakılması halinde kaçma olasılığının yüksek olduğunu gösterdiği belirtilen mütalaada, "Arabasıyla birini öldürdükten sadece birkaç saat sonra annesiyle birlikte Türkiye'den uçağa binmiştir. Türk makamlarından ve kovuşturma ihtimalinden derhal kaçmış olması, burada kefaletle serbest bırakılması halinde kaçma riskinin yüksek olduğunu göstermektedir" denildi.

Timur Cihantimur'un avukatı Brendan Kelley, duruşma sonrası mahkeme binasından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı

"Kaçmak için yeterli imkanlara sahip"

Cihantimur'un kaçmak için gerekli olan imkanlara sahip olduğunu öne süren ABD'li savcı şüphelinin maddi imkanlarına işaret etti. Kazanın ardından ailesinin şoförü tarafından olay yerinden götürüldüğü ve birkaç saat içinde Türkiye'den kaçması için uçak biletlerinin alındığı anımsatılan mütalaada, "Tutuklandığı sırada Cihantimur'un annesinin üzerinde yaklaşık 5 bin dolar nakit para, tasarım bir el çantası ve bir Rolex vardı. Boston'da yıllık eğitim ücreti 46 bin dolardan fazla olan bir özel okulu gezmek üzereyken tutuklandılar. Timur Cihantimur'un ailesi daha önce bir kez kaçmasını sağlamıştı ve şüphesiz bunu tekrar yapacaktı" denildi.

Sahte pasaport şüphesi

Mütalaada ayrıca Cihantimur'a isnat edilen adam öldürme suçunun ciddi niteliğinin de kaçması için güçlü bir teşvik sağladığı savunuldu. ABD'li savcı, Türk makamlarının Cihantimur ve annesinin ABD'de olası bir tutuklamadan kaçınmak için sahte pasaport almaya çalışmış olabileceklerini belirttiğini de vurguladı.

Hiçbir kefalet miktarının Cihantimur'un bu yargılamalarda hazır bulunmasını garanti etmeyeceği ifade edilen mütalaada Cihantimur'un serbest bırakılmaması istendi.

Söz konusu mütalaada ayrıca, Cihantimur'un karıştığı kazanın ve hemen ardından kaçmalarının arka plan bilgisine de yer verildi. "Türk yetkililerden" alınan bilgilere yer verilen mütalaaya göre 1 Mart 2024 gecesi, Timur Cihantimur'un kullandığı Porsche araç saat 23:20 sularında hız sınırı 30 km olan yolda saatte 170-180 kim hızla ilerliyordu. Araçta bulunan diğer iki kişi Cihantimur'dan yavaşlamasını istedi. Ancak Cihantimur yavaşlamadı. Araç, "çok hızlı" girdiği virajı dönerken yol kenarında bulunan ATV araçlarına çarptı. Mütalaada Cihantimur'un ehliyetinin olmadığına da işaret edildi.

Savcı Yardımcısı ayrıca, kazadan hemen sonra Timur Cihantimur'un polis ekiplerine haber vermeden olay yerinden kaçtığını ve annesi tarafından kazadan 4 saat sonra, 2 Mart 2024 tarihinde saat 3:50'de yapılan tarifesiz uçuşla İstanbul'dan Mısır'a götürüldüğünü ve buradan ABD'ye devam ettiklerini dile getirdi.