Gündem

Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat: Gerçeklere ihtiyacı olanlar gazetecisine sahip çıkmalı!

10 Temmuz 2023 07:56

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, 8 Haziran 2022’de Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapmasında gözaltına alınarak tutuklanan ve yarın ilk kez hâkim karşısına çıkacak olan 15’i tutuklu 17 gazeteci için çağrıda bulundu. Polat, “Gerçeklere ihtiyacı olanlar o nedenle gazetecisine de sahip çıkmalı” dedi. 

Polat, bugünkü yazısında, “Bir yandan operasyonlar diğer yandan Türkiye’nin baskı ve gözaltılarla gidilen son seçimlerinden önceki süreçte Kürt meslektaşlarımız yaşadıkları coğrafyada olup bitenleri yazmak ve haberleştirmekte ısrar ettikleri için bugün cezaevindeler” ifadelerini kullandı.

Polat, şunları kaydetti:

Bugün Türkiye’de yalan ve riyaya dayalı bir gazetecilik hakim kılınmaya çalışılırken, gerçeklere bağlı gazetecilikte ısrar etmek, teslim olmamak tarihi bir öneme sahip. Gazeteci gerçeklere gözlerini kapatırsa korku ikliminin, sindirilmişliğin, yalanın, dolanın önü boylu boyunca açılır. Ancak bedel ödemeyi göze almış olan bir avuç gazeteciye kamikaze muamelesi yapmak da doğru ve adil değil. Gerçeklere ihtiyacı olanlar o nedenle gazetecisine de sahip çıkmalı.” 

16 gazetecinin tutuklandığı o operasyonun ardından dosyası tefrik edilen JINNEWS Haber Müdürü Safiye Alağaş, 15 Haziran’da görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti. Bu dosyada, 15’i tutuklu 17 gazetecinin ilk duruşması yarın Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı Editörü Aziz Oruç, Xwebûn gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin hakkında 10 ay sonra 12 Mart’ta tamamlanan iddianamenin kabul edilmesiyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açılmıştı. Gazeteciler, 13 ay sonra hâkim karşısına çıkacak.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.