Dünya

Etinizi nasıl alırdınız: Az pişmiş mi yoksa '3D yazıcıdan çıkarılmış' mı?

İsrailli bir şirket, 3D yazıcıların ürettiği etlerin önümüzdeki sene restoranların menülerinde olabileceğini belirtti

10 Kasım 2019 12:58

T24 Dış haberler

Dünya çapında "Impossible Burger" gibi yemeklere etsiz alternatif sunan ürünlerin başarısı üç boyutlu yazıcılarla daha da ileri bir noktaya gidebilir. Redefine Meat isimli İsrail merkezli şirket, bitkilerden elde edilmiş protein kullanarak 3 boyutlu yazıcılarla "gerçekçi et ve tavuk" üretiyor.

The Observer'ın aktardığına göre 3D yazıcılar tarafından üretilen bu et önümüzdeki yıl Avrupa ve İsrail'deki restoranların menülerinde yer alabilir. Birkaç yıl içinde bu "gerçekçi eti" üreten yazıcıların evde kullanılmak üzere de satışa çıkarılması bekleniyor.

3D yazıcı, bitkilerdeki maddelerden veya laboratuvarlarda geliştirilen hayvan hücrelerinden gerçek gibi gözüken ve tadı da ete benzeyen bir ürün üretebiliyor. Bu maddeler, 3D yazıcıya bazı kahve makinelerinde olduğu gibi kartuşla konuluyor.

Redefine Meat'in CEO'su Esçar Ben-Şitrit, et tüketiminin azaltılmasının birçok ekolojik faydası olacağını vurgulayarak, "Alternatif ete yönelmemizin en büyük nedeni gezegenimizin geleceği. Eti çok seviyoruz ama bunun için yeterli kaynaklarımız yok. İnekler için fazlasıyla su ve toprak gerekiyor, ancak bizde bunların hiç biri yok" dedi.

Et tüketimini azaltmak dünya genelinde karbon dioksit salınımını azaltabilir.