Dünya

Estonya: Rusya, Batı ile askeri çatışmaya hazırlanıyor

Estonya ve diğer Baltık Devletleri, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından askeri harcamalarını ekonomilerinin değerinin yüzde 2'sinin üzerine çıkardılar

13 Şubat 2024 12:38

T24 Dış Haberler

Estonya Dış İstihbarat Servisi, Rusya'nın önümüzdeki on yıl içinde Batı ile askeri bir çatışmaya hazırlandığını ve karşı bir silahlı kuvvetler yığınağı ile caydırılabileceğini söyledi.

İstihbarat servisinin şefi Kaupo Rosin, bu değerlendirmenin Rusya'nın NATO üyeleri Finlandiya ve Baltık Devletleri Estonya, Litvanya ve Letonya ile olan sınırı boyunca konuşlandırdığı kuvvetlerin sayısını iki katına çıkarma planlarına dayandığını söyledi.

"Kremlin, önümüzde on yıl içinde NATO ile olası bir çatışmayı öngörüyor"

Rosin, Estonya'nın ulusal güvenlik tehditleri raporunu açıklarken gazetecilere yaptığı açıklamada "Rusya uzun vadeli bir çatışma yolunu seçti... ve Kremlin muhtemelen önümüzdeki on yıl içinde NATO ile olası bir çatışmayı öngörüyor" dedi.

Rosin, Rusya'nın Ukrayna'da asker bulundurmak zorunda olması nedeniyle kısa vadede askeri bir saldırı ihtimalinin "oldukça düşük" olduğunu ve Rusya'nın Avrupa'da güç yığınağı yapması halinde de bu ihtimalin düşük kalmaya devam edeceğini söyledi. Rosin, "Eğer hazırlıklı olmazsak, (askeri bir Rus saldırısı) olasılığı hazırlıksız olma olasılığından çok daha yüksek olacaktır" diye ekledi.

Estonya ve diğer Baltık Devletleri, Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından askeri harcamalarını ekonomilerinin değerinin yüzde 2'sinin üzerine çıkardılar ve NATO müttefikleri de bu ülkelerdeki varlıklarını arttırdı.

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez kalıcı olarak bölgeye konuşlandıracağı 4 bin 800 savaşa hazır askerini 2027 yılına kadar bölgede bulundurmayı planladığını belirten Rosin, NATO ve müttefiklerinin Rus tehdidine karşı koymak için doğru yönde ilerlediklerini söyledi.

Rusya, Estonya Başbakanı Kallas hakkında arama kararı çıkarttı

Öte yandan Rusya İçişleri Bakanlığı, Estonya Başbakanı Kaja Kallas hakkında arama kararı çıkarttı.

Rusya İçişleri Bakanlığı sitesinde yer alan bilgiye göre, Kallas, Rus Ceza Kanunu doğrultusunda arananlar listesine eklendi.

Bakanlık, kararın gerekçesine ilişkin açıklama yapmadı.

Basına yansıyan haberlere göre Kallas, Rus yönetimine karşı açıklamalarıyla biliniyor.