Gündem

Estonya eşcinsel evlilikleri kabul eden ilk Orta Avrupa ülkesi oldu

20 Haziran 2023 20:11

Estonya aynı cinsiyetten kişilerin evlenmesine izin verilen ilk Orta Avrupa ülkesi oluyor. Karar parlamentoda bugün onaylandı.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, eşcinsel evliliklere pek çok Batı Avrupa ülkesinde izin verilirken Estonya bunun yolunu açan ilk orta Avrupa ülkesi oldu.

Estonya’nın 101 üyeli parlamentosunda yapılan oylamada tasarı 55 kabul oyuyla yasalaştı. Yasa 2024’te yürürlüğe girecek.

Oylamanın ardından Reuters haber ajansına açıklamada bulunan Başbakan Kaja Kallas, “Orta Avrupa ülkelerin mesajım şudur: Bu zor bir mücadele olsa da evlilik ve aşkı teşvik etmelisiniz. Ülkemizi Sovyetler Birliği işgalinden kurtardıktan sonra 30 yılda çok ilerleme kaydettik ve aynı değerleri savunan ülkeler arasında eşit bir ülkeyiz artık” dedi.

Eski bir Sovyetler Birliği ülkesi olan Estonya hali hazırda Avrupa Birliği ve NATO üyesi.

2023 yılında İnsan Hakları Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çoğunluğu laik bir sisteme sahip olan Baltık ülkelerinde halkın yüzde 53’ü eşcinsel evlilikleri onayladığını söylüyor. 10 yıl önce bu oranın yüzde 34 olduğu ifade ediliyor.

Ancak Estonyalılar’ın yüzde 38'i hala, eşcinselliğin kabul edilemez olduğunu düşünüyor. Eşcinsel evliliğe ülkenin dörtte birini oluşturan etnik-Rus azınlığın çoğu karşı ve sadece yüzde 40'ı destek veriyor.

Daha önce Sovyetler Birliği üyesi olan diğer iki Baltık ülkesi Litvanya ve Letonya’da gündeme gelen eşcinsel evliliklere dair yasa tasarıları ülkelerin parlamentolarında bekletiliyor.