Ekonomi

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Babuşcu'dan reeskont kredi düzenlemesi yorumu: Kambiyo kontrolüne doğru, az kaldı...

Babuşcu, TCMB'nin TL cinsi reeskont kredi düzenlemesine ilişkin yaptığı paylaşımda kambiyo kontrolü geleceğine işaret etti

13 Haziran 2022 16:54

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) TL cinsi reeskont kredilerin vade ve faizlerinde değişikliğe gitmesini değerlendirdi. Babuşcu,  Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şirketlerin reeskont kredi kullanmak için ihracat gelirlerinin yüzde 40'ını Merkez Bankası'na yüzde 30'unu ise bir bankaya satma zorunda olmasına ilişkin olarak "Kambiyo kontrolüne doğru, az kaldı" dedi.

Babuşcu paylaşımında şunları yazdı:

"Şirketler, reeskont kredisi kullanmak için ihracat gelirinin yüzde 40'ını TCMB'ye yüzde 30'unu bankaya satmak zorunda kalacak. İhracatçılar döviz satışının artından 1 ay süreyle döviz almamayı taahhüt edecek. Kambiyo kontrolüne doğru...( Az kaldı...)"

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre TCMB ihracatçıların kullanacağı TL cinsi reeskont kredilerin faiz ve vadelerinde değişikliğe gitti. Buna göre TL cinsinden reeskont faizleri, 0-90 gün için politika faizinin 300 baz puan, 91-180 gün için politika faizinin 200, 181-720 gün için politika faizinin 100 baz puan altında olacak.

TL reeskont kullanan firmalar kredi vadesine kadar gelen mal veya hizmet ihracı gelirlerinin yüzde 40’ını TCMB’ye, yüzde 30’unu bir bankaya satmayı ve satışı müteakip 1 ay süreyle döviz almamayı taahhüt edecek.

TIKLAYIN: TCMB, TL cinsi reeskont kredilerde vade ve faizlerde değişikliğe gitti