Gündem

Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan: 360 derece dış politika ve bozuk saatin kerameti

"Bu hatalı politikaları, bir noktada sonuçlarına katlanacağımızı bilerek uyguladığımızı dahi zannetmiyorum"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çekirdek dış politika ekibi 2020 yılında Berlin’deki Libya Zirvesinde Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve heyetiyle görüşmede.

03 Eylül 2022 09:41

Eski Dışişleri sözcüsü ve Washington büyükelçisi Namık Tan, hükümet adına bugünlerde açıklama yapanların sarf ettiği "360 derecelik bakışla, dostluk üzerine kurulu bir dış politika izliyoruz" ifadelerine işaret ederek, "Kastedilen herhalde dış politika kurgulanırken, enine boyuna düşünülerek, her yönüyle değerlendirme yapılıp karar alındığı olmalı. Oysa, uygulamaya bakılınca bunun algı yaratmaya yönelik bir manipülasyondan ibaret olduğu görülüyor. Geniş ölçekli bir değerlendirme, sahte algının sakladığı temel yanlışları, yaşadığımız savrulmaları ve kendi eserimiz olan enkazın görüntüsünü ortaya koyuyor." diye yazdı.

Dış politikanın ciddiyet, ehliyet, birikim, sağduyu ve uzlaşı gerektiğini kaydeden Tan, "Bu hatalı politikaları, bir noktada sonuçlarına katlanacağımızı bilerek uyguladığımızı dahi zannetmiyorum. Zira, ideolojik körlük uzun erimli düşünmemize hep engel oldu. Sonucu hüsrana giden maceralı yolculuğumuzun ardından, geçmiş hatalarımızdan ders çıkararak, sağduyunun olgunluğuyla önümüze bakmamız ve gerçek anlamda 360 derece bakışla omurgası kırık, dümeni bozuk dış politikamızı onarmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinde yayınlanmıştır...